Службите в ЕС са в повишена готовност заради "Ислямска държава"

Начална страница | Свят | Службите в ЕС са в повишена готовност заради "Ислямска държава"

Няколко европейски разузнавателни служби, в това число и у нас, посочват в свои доклади, публикувани през последния месец, че групировката "Ислямска държава" продължава да бъде заплаха не само за Близкия изток, но и за Европа. Извършени в Холандия и Германия арести на клетки на групировката сигнализират за готвени атаки.
По данните от доклади, "Ислямска държава" са прегрупирали силите си в Ирак и Сирия, въпреки всички усилия на водената от САЩ коалиция. Министерството на отбраната на САЩ съобщи още през август, че групировката разполага с до 40 000 бойци в Ирак и Сирия – няколко пъти повече, отколкото се предполагаше дотогава. Според американската армия, ИД са по-подготвени от Ал Кайда в Ирак –предшественика на ИД – в техния пик през 2006-2007 г., когато заради атаки на джихадистите загинаха стотици цивилни и местни и чуждестранни войници.
В момента "Ислямска държава" провежда ефективна военна кампания за възвръщане на присъствието си в зоните, където има привърженици, докато в същото време набира средства за привличането на допълнителни бойци. Ако тази тенденция продължи, ИД биха могли да възвърнат до голяма степен силите си, с които заплашиха териториалната цялост на Сирия и Ирак, и се превърнаха в световна заплаха с атаките си в САЩ, Русия и Европа.
Данните на изследователите на ИД също потвърждават изводите на европейските разузнавателни служби, че "Ислямска държава" е върнала една немалка част от силите си. Докато медийното и политическо внимание е насочено към продължаващия конфликт в Сирия и Йемен, а също и към напрежението между Иран, Русия, Израел и САЩ, джихадистите се възползват от намалелите през последните месеци въздушни и сухопътни атаки срещу тях. Въпреки че САЩ и техните местни съюзници от кюрдско-арабските Сирийски демократични сили, атакуват ИД в Източна Сирия, групировката продължава да държи позиции около река Ефрат и Южна Сирия, а също и да увеличи атаките си на територията на Ирак.

"Ислямска държава" успява да финансира връщането на силите си и да подготви евентуални големи атаки и извън Близкия изток. Според наличните данни, групировката е изтеглила близо 400 милиона долара от Ирак и ги е инвестирала в легални бизнеси в Близкия изток и Северна Африка. Припомняме, че само до преди година, вероятните постъпления на ИД в Ирак от бизнес операции, бяха около 200 милиона, т.е. се наблюдава се двоен ръст на постъпленията.
Посредством отвличания, рекет, трафик, кражби и пране на пари, ИД успява да запълни празнотите в хазната си и така да подкопае усилията както на местните власти, така и на коалиционните партньори в коалицията срещу ИД, в това число правителствата в Европа. Особено притеснителна е активността на джихадистите в трафика на наркотици, който и през 2014 се беше превърнал в основен източник на пари. Само за изминалия месец, коалиционните сили са засекли няколко товари с каптагон и амфетамини в Южна Сирия, което говори за сериозна дейност на ИД в преноса и доставката на наркотици през Близкия изток.
Една от допълнителните дейности на джихадистите според докладите на европейските разузнавания, е бизнесът с коли. ИД работи с посредници, на които дава определена сума пари, за да отворят автокъща и по този начин не само да доставят превозни средства за целите на групировката, но и перат пари от нелегалната дейност. Смята се, че подобни мрежи за пране на пари включват обменни бюра, аптеки и магазини за електроуреди от Ирак до Северна Африка и Западна Европа.
Особено притеснителни са данните за използване на аптеки като прикритие на дейността на "Ислямска държава". В средата на септември тази година, джихадистите успяха да откраднат огромно количество медикаменти по време на нападение върху складове в близост до иракския град Киркук. Иракските власти предполагат, че тези медикаменти са пуснати в мрежата за разпространение като с парите ИД ще финансира своите операции. Свързването на дадена аптека с ИД е трудно именно защото групировката работи с широка мрежа от подставени лица и посредници, които рядко решават да съдействат на властите.
Разбира се, ИД може да извършва операции и атаки, само ако лидерството й е способно да извършва контрол върху десетките хиляди бойци на групировката. Военната офанзива на коалицията срещу ИД успя да накара някои от клетките на организацията да потърсят убежище и да се скрият, като в момента не е ясно колко точно бойци са командвани директно от лидерството.
Докато някои анализатори смятат, че групировката по-скоро е загубила прекия си контрол върху симпатизанти и бойци, има най-малко четири сигнала за обратното.
Така например, на 20 юли ИД обяви създаването на две нови „провинции“ за Ирак и Сирия. Именно тези нови структури носят отговорност за атаките срещу цивилната и военна инфраструктура в Ирак и Сирия за последните месеци – средно между 5 и 6 атаки на ден от август насам.
През август Ирак обяви, че са извършени въздушни удари върху „командна структура“ на ИД в Сирия. Официални лица съобщиха, че ударите са предотвратили атаки с колани с експлозиви в Ирак. Ако това е така, означава, че групировката продължава да извършва трансгранични нападения и операции, въпреки всички усилия за тяхното предотвратяване.
Също през юли, ИД въведе нов формат при публикуването на новини за техни операции. Преди това, потвърждаването и поемането на отговорност за една или друга атака, лидерството оставяше на отделните структури. Стандартизацията в комуникацията показва централизирана медийна кампания и подобрена координация сред бойците на групировката.
И на последно място, но не по значение, ИД започна да издава нов тип ежеседмични доклади. Те съдържат детайли за атаките, извършени от групировката в Ирак, Сирия, Афганистан, Пакистан, Египет, Нигерия, Сомалия и Филипините. Това означава, че джихадистите остават напълно способни да извършват мониторинг на многобройните си дейност в няколко държави, а също и че техните регионални структури са напълно активни.
Изводите, които разузнавателните служби си вадят, са песимистични. ИД се засилва през последния месец в своите опити да влияе на симпатизанти в Европа. И докато за България няма регистрирана опасност, то за Западна Европа сигналите се увеличават.
Имаше опасения, че ИД ще опита да атакува по време на мероприятия като Октоберфект в Германия. Арестите в Холандия и Германия показват, че симпатизантите, които не са успели да се сражават в Сирия и Ирак, представляват най-голяма опасност заради неудовлетворението, че не са станали активни бойци. Именно към тях ИД насочва вниманието си и именно този тип са арестуваните в ЕС през последната седмица десетина души, за които се смята, че са подготвяли мащабни атаки както в Европа, така и в Израел.
Според информацията, публикувана в специализираните доклади, ИД представлява опасност и за Балканите. Властите в Македония, Албания, Турция, Косово и Босна повишиха нивото на готовност, тъй като се очаква част от няколко стотинте балкански бойци, да се завърнат. През септември джихадисти в Сирия публикуваха видео кадри от т.нар. Албански батальон, който се сражава в Северозападна Сирия. Макар и малка по численост за мащаба на сирийската война, тази група от бойци може да представлява сериозна заплаха за сигурността в своята страна.

Vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7