Журналистически арести в Беларус

Начална страница | Свят | Журналистически арести в Беларус
image

Най-малко четирима журналисти бяха задържани днес в Беларус. Това стана ден след първата вълна арести на служители на независими медии, обвинени, че са използвали информация на държавната информационна агенция Белта, без да имат абонамент за нея, предаде Франс прес.
 
Главният редактор на новинарския сайт Realt.by Владислав Кулецки и трима журналисти от същото издание бяха арестувани от полицията. Това съобщи Кулецки за радио "Свободна Европа"/радио "Свобода". Сутринта е бил извършен обиск в офиса на медията им, съобщи Беларуската асоциация на журналистите, цитирана от ТАСС.
 
Вчера бяха задържани три журналистки от информационния сайт Tut.by и една от информационната агенция Белапан. Подозира се, че двете медии също са ползвали информации на Белта, без да са платили абонамент. Редакторът от икономическия ежедневник "Белорусы и рынок" Алексей Жуков също е задържан от правоохранителните органи, съобщи в "Туитър" телевизия "Белсат", цитирана от ТАСС. Той и съпругата му са били отведени от дома им в района на Минск.
 
Ако медиите им бъдат признати за виновни, тези хора могат да бъдат вкарани в затвора за до две години и временно да им бъде забранено да упражняват професията си.
Съветът на Европа призова за бързо и прозрачно разследване и за освобождаването на задържаните журналисти.

Говорителят на беларуската дипломация Анатолий Глаз увери, че случаят по никакъв начин не е свързан с политиката или със свободата на печата.


Източник: БТА, dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7