"България СЕГА"- вестникът на българите в САЩ и Канада + - Медведев: Грузия в НАТО – ядрена война

Медведев: Грузия в НАТО – ядрена война

Начална страница | Свят | Медведев: Грузия в НАТО – ядрена война
image

Ако НАТО допусне Грузия да стане негов член това „ще предизвика ужасен конфликт”, предупреди премиерът на Русия Дмитрий Медведев в интервю по случай руско-грузинската война, от която тази седмица се навършват 10 години.
„Неотдавана беше прието предното решение, че Грузия очаква да влезе в Северноатлантическия пакт. Това е абсолютно безотговорна позиция. Това е просто заплаха за света”, заяви Медведев.
 „Всички осъзнаваме, че в Грузия има определено напрежение, защото там разглеждат съседни територии или от наша гледна точка – държави, като свои. Значи има неуреден териториален конфликт, независимо от отношенията помежду ни. И ако такава страна приеме военен блок, това може да доведе до ужасен конфликт”, подчерта премиерът на Русия.
„В такъв случай не става въпрос само за стратегическите ядрени сили, а за тактическите ядрени оръжия, които при приближаване на границите на Руската федерация се превръщат в стратегически. А също така и за неядрените средства, които сега са високоточни и способни да нанасят огромни поражения. С други думи, разширяването на НАТО е несъмнена заплаха за Руската федерация”, категоричен е Медведев.
Той поясни, че войната с Грузия, която ескалира през юли 2008 г., е била резултат от политиката на грузинския президент Михаил Саакашвили за влизане в НАТО.
„Ако не беше безнаказаното, неморалното, престъпно поведение на Саакашвили и неговите съучастници, война нямаше да има”, посочи Медведев, който по онова време заема поста президент на Руската федерация.
„Станалото не беше неизбежно. Без съмнение то е резултат от личното решение на Саакашвили и неговото обкръжение”, счита Медведев.
„Известно време мислих и после реших, че няма по-добър вариант от признаването на независимостта на тези политически образувания” – Абхазия и Южна Осетия, спомня си руският премиер.
„Ръководещо за мен беше това да гарантирам мира в бъдеще, да запазя стабилността в Задкавказието и нашия регион като цяло. За мен това беше единственият възможен ход”, допълни Медведев.

Източник: RT, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7