С първите си укази Ердоган преструктурира турската административна система

Начална страница | Свят | С първите си укази Ердоган преструктурира турската административна система
image

Държавната структура на Турция бе преструктурирана с първите укази на държавния глава Реджеп Тайип Ердоган, издадени след церемонията по встъпването му в длъжност, пише вестник Hurriyet, цитиран от агенция "Фокус".
Президентската служба, политически съвети и дирекции ще бъдат подчинени пряко на държавния глава. Министертствата бяха съкратени, а задълженията им – реорганизирани. След встъпването си в длъжност и отбелязването на началото на президетската република, Ердоган издаде първите три указа, които поставиха основите на новата система за управление на държавата.

С първия указ бяха създадени четири президентски служби и девет съвета, които ще работят директно под ръководството на президента. „Изграждаме държавна структура, която произвежда услуги, а не бюрокрация. Ръководството ни отново ще бъде демокрацията и върховенството на националната воля", увери Ердоган в речта си на церемонията по встъпването му в длъжност.
С първото постановление 65 предишни съвети и комисии бяха обединени в девет отдела - Съвет за политики в областта на науката, технологиите и иновациите; Съвет по образователни и обучителни политики; Съвет по икономическите политики; Съвет по сигурността и външните политики; Съвет по правни политики; Съвет по култура и изкуство; Съвет по здравеопазването и хранителните политики; Съвет по социални политики и Съвет по местните администрации.
Тези съвети ще работят като „мозъчни тръстове", които ще отговарят за предлагането на политики, ще наблюдават изпълнението на политиките и ще изготвят доклади за препоръки към съответните институции и министерства, както и ще изпълняват „съответните работи, които президентът счита за подходящи“.
Отделни от съветите бяха създадени четири президентски служби: цифровата трансформация, финанси, човешки ресурси и инвестиционни служби. Те са отговорни за разработването на проекти и тяхното изпълнение.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7