ЕП ще гласува Директивата относно авторското право в интернет

Начална страница | Свят | ЕП ще гласува Директивата относно авторското право в интернет
image

Европейският парламент трябва да гласува Директивата относно авторското право в цифровия единен пазар - 2016/0280 (COD).
Ако бъде приета, според „Уикипедия” тя може да сложи „край на свободното разпространяване на информация” в интернет.
Предложенията на директивата включват възможността да се иска плащане за използването на кратки откъси от текст, включително тези в „Уикипедия”, мерки за предотвратяване потребители да публикуват съдържание, за което нямат авторски права, предоставяне на изключения за авторски права само за извличане на текст и данни от научни изследователски институции, както и филтри за „екстремно съдържание”, по настояване на британския депутат Стивън Дъди.
На 26 април 145 организации от областта на правата на човека и цифровите права, свободата на медиите, издателствата, библиотеките, образователните институции, разработчиците на софтуер и доставчиците на интернет услуги се противопоставиха на директивата.
Петицията в Change.org срещу нейното приемане има близо 750 000 подписа.
В същото време тя се подкрепя от издателски и медийни групи, както и от големите звукозаписни компании.
Ако директивата бъде приета, всичко, което потребителите пускат в интернет ще бъде филтрирано или дори блокирано от роботи. И въобще не става дума само за материали с комерсиална стойност. Дори снимките на приятели могат да бъдат разглеждани като обект на авторско право.
Собствениците на такова ще могат да искат заплащане дори за пускането на линкове към статии и материали в мрежата.
Изключение ще може да се прави само за научноизследователските институции. Всички останали - библиотекари, журналисти, неправителствени организации, независими учени, ще трябва да плащат за използването на големи масиви от данни.
Съществува реална опасност, с приемането на тази директива сайтове, предоставящи свободен достъп до информация, като „Уикипедия”, да прекратят дейността си.


Източник: Wikipedia.org, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7