Киро Глигоров приел през 1993 г. името "Славянска Македония"

Начална страница | Свят | Киро Глигоров приел през 1993 г. името "Славянска Македония"
image

През 1993 г. тогавашният македонски президент Киро Глигоров обещал промяна на името на Славянска Република Македония и промяна на идентичността - славомакедонци със славомакедонски език по време на разговорите с първия гръцки преговарящ за името.
В мемоарите си тогавашният председател на парламента Стоян Андов заяви, че все пак в края на краищата Глигоров стигнал до извода, че славянската Македония би предизвикала сериозна криза не само в страната, но и в региона, съобщава информационният сайт МКД.
Според тези мемоари и интервюта по време на една от срещите на първия гръцки преговарящ за името Елефтериос Караянис с Киро Глигоров се стигнало до решение за ново име - Славянска Македония.
В едно от интервютата, дадени няколко години по-късно, Караянис казва, че Глигоров приел името Славянска Република Македония, етническа идентичност славомакедонци, език славомакедонски. „За да подпише това, на Глигоров беше необходимо да се осигурят 81 депутати. По онова време СДСМ и неговите партньори са 75-76, от 120, а е необходима подкрепата на 80 депутати. Казахме му това, той каза добре, ще се опитам да убедя Андов (тогава председател на парламента). В понеделник (7 юни 1993 г.) научихме, че това не е било прието от Андов, а по-късно бяхме уведомени, че чуждо правителство се е намесило, за да се предотврати този договор."
В интервю на 18 ноември 2013 г. пред телевизия Алфа Стоян Андов потвърждава казаното от Караянис.


Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7