Новото испанско правителство: Космонавт ще е министър, жените преобладават

Начална страница | Свят | Новото испанско правителство: Космонавт ще е министър, жените преобладават

Новият испански премиер, социалистът Педро Санчес, представи тази вечер своето проевропейско правителство, предаде Франс прес.
 
Кабинетът включва повече жени, отколкото мъже - съответно 11 срещу 6. Той е най-преобладаващо женският в историята на Испания, отбелязва АФП.
 
Правителството освен това е с най-слабата парламентарна подкрепа след възстановяването на демокрацията в страната. Социалистическата партия има едва 84 депутати в 350-членната долна камара на парламента.
 
Новият министър на външните работи каталунеца Жозеп Борел - бивш председател на Европейския парламент, който е против отцепването на североизточната област от Испания. Това предизвика безпокойството на някои каталунски сепаратисти.
Педро Дуке - първият испански астронавт - стана министър на науката, иновациите и университетите.
 
Бившият антитерористичен прокурор Долорес Делгадо оглави министерството на правосъдието, а бившият съдия от Върховния съд Маргарита Роблес - това на отбраната.
 
Новият испански премиер назначи толкова много жени на министерски постове, че в печата се появи въпросът дали Съветът на министрите не трябва да бъде преименуван на Съвета на министърките, отбелязва Франс прес.

БТА, dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7