България и Румъния получиха подкрепа в ЕП за Шенген

Начална страница | Свят | България и Румъния получиха подкрепа в ЕП за Шенген
image

Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос и няколко от групите в Европейския парламент призоваха отново тази вечер за приемането на България и Румъния в Шенген. Евродепутатите обсъдиха доклад за състоянието на пространството без гранични проверки, в който също е отправен този призив, съобщава БТА.
 
България и Румъния ще направят Шенген по-сигурен, заяви Аврамопулос. Призоваваме Съветът на ЕС да одобри приемането на двете страни, добави той.

 Трябва да понесем споделена отговорност за управлението на външните граници и да повишим доверието между държавите от ЕС. Шенген в последните три години бе изправен пред най-големите предизвикателства от своето създаване. Възобновените проверки по вътрешните граници не трябва да се превръщат в постоянни, те са извънредна мярка, последен изход, предимство трябва да имат полицейските проверки, посочи еврокомисарят. Той призова възможно най-бързо извънредните мерки да отпаднат и отбеляза, че до 2027 г. ЕК предвижда трикратно увеличение на бюджета за охрана на външните граници на ЕС.
 
Групата на Европейската народна партия подкрепи България и Румъния и посочи, че възстановяването на границите е знак за накърнено доверие, свързано и с недостатъците в политиката за предоставянето на убежище.

Социалистите и демократите коментираха, че възстановяването на граничните проверки е в противоречие с духа на свободата на движение и понякога - с правилата в ЕС. Европейските реформатори и консерватори (ЕКР) заявиха, че Шенген е накърнил доверието на гражданите и е довел до увеличаване на престъпността и тероризма. Според ЕКР е необходимо външните граници на ЕС да бъдат укрепени и непристъпни.

Крайно време е България и Румъния да се присъединят към Шенген, заяви групата АЛДЕ. Временните мерки започват да приличат на постоянни, граничните проверки пречат на икономиката и благоденствието на гражданите, отдавна трябваше да отпаднат, добавиха либералите.

Dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7