Мадрид осуетява преизбирането на Пучдемон за лидер на Каталуния

Начална страница | Свят | Мадрид осуетява преизбирането на Пучдемон за лидер на Каталуния
image

Испанското правителство се намеси, за да осуети процеса на преизбиране на бившия сепаратистки лидер на автономната област Каталуния Карлес Пучдемон начело на регионалната изпълнителна власт, принуждавайки сепаратистите да представят нова кандидатура, ако искат най-накрая да сформират правителство, предаде Франс прес.

Министерският съвет в Мадрид реши да сезира Конституционния съд, за да бъде обявен за противоконституционен закон, одобрен миналата седмица от каталунския парламент. Той позволява експрезидентът Пучдемон, който очаква в Германия евентуална екстрадиция в Испания, където ще бъде съден за "бунт", да бъде овластен задочно.

По-късно в сряда Върховният съд, който вече веднъж забрани упълномощаване в отсъствие на кандидата, допусна за разглеждане жалбата. Това означава, че законът ще бъде блокиран, докато съдът вземе окончателно решение, което може да отнеме месеци.

Депутатите в каталунския парламент трябва да изберат премиер, който да състави правителство до 22 май, за да бъдат избегнати нови избори.

Източник: БТА, dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7