Реджеп Ердоган: Израснал съм сред роми

Начална страница | Свят | Реджеп Ердоган: Израснал съм сред роми
image

Турският президент Реджеп Ердоган се разчувства по време на словото си пред участниците в Голямата среща на ромите в конгресния център в Бештепе и разказа за детството си. Той поздрави присъстващите на ромски език и се впусна в спомени за родното си място, предаде агенция БГНЕС.
„Там имах съученици роми, заедно играехме на топка, въргаляхме се по улиците,
учехме в едно училище, в една джамия се кланяхме рамо до рамо и всеки момент от живота ни минаваше заедно. В махалата видях колко са работливи и трудолюбиви тези наши братя. Върнахте ме отново в 10-12-годишната ми възраст. Но от тази махала излизат не само лекари и учители, а и президент“, посочи Ердоган.
Той призова ромите да не обръщат внимание на онова, което германските нацисти са причинили на предците им, нито на французите, изгонили преди няколко години своите цигани.
„Трябва да знаете, че онези само тръбят колко са цивилизовани, но истината е друга“, настоя държавният глава.
Той посочи, че държавата е построила 4608 социални жилища в 31 административни центрове в страната, но изрази съжаление, че проектът не продължава заради искането на ромите да живеят в ниски самостоятелни къщи, докато държавната агенция ТОКИ държи на концепцията си за многоетажни сгради.
„Ако ромските ни съграждани ни помогнат да разрешим въпроса за жилищните парцели и се кооперират, тъй като са скъпи, ние ще продължим да им помагаме да градят домовете си“, обеща Ердоган. През последните 3 години 5608 роми са завършили професионално образование и работят по специалностите си, в провинциите по различни проекти се полагат усилия за тази общност в областта на образованието, здравеопазването и социалната солидарност.
Ердоган не пропусна да отчете и резултатите от антитерористичните операции – 4108 терористи са неутрализирани в Африн, в Северен Ирак – 337, а на територията на Турция – 137.

Източник: БГНЕС, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7