ОЗХО потвърди заключенията на Лондон за атаката срещу Скрипал

Начална страница | Свят | ОЗХО потвърди заключенията на Лондон за атаката срещу Скрипал
image

Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) потвърди констатациите на Великобритания, че веществото, използвано при атаката срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, първоначално идва от Русия.
Кръвните проби, тествани от ОЗХО, "потвърждават констатациите на Обединеното кралство, свързани с идентичността на токсичния химикал", се казва в обобщение на доклада на Хагската група, публикуван в Лондон. Става ясно, че учени са потвърдили, че е използван новичок с "висока чистота" в опита за убийство на Сергей и Юлия Скрипал.
Тестовете са извършени от експерти на ОЗХО, използвайки проби, които са събрани в английския град Солсбъри, където Скрипал бяха отровени на 4 март. Кръвни тестове също разкриват, че химикалът е в кръвта на Сергей и Юлия Скрипал.
Тестовете са извършени в четири лаборатории към организацията по молба на Великобритания. ОЗХО не отправя конкретни обвинения за атаката и не споменава конкретно името на химическия агент в доклада. Веществото фигурира само като токсичен агент.
Припомняме, че по-рано в специално изявление, разпространено в медиите и цитирано от Reuters, Юлия Скрипал заяви, че не приема предложението за помощ от страна на руското посолство в Лондон. Оттам вече официално се оплакаха, че на руски служители не е позволено да се видят с Юлия. След думите ѝ сега руснаците отново настояват да се видят с нея и със Сергей Скрипал, като изрично казват, че "ситуацията прилича по-скоро на принудително задържане" (бел. ред. - на Юлия).
Случаят "Скрипал" предизвика сериозен международен отзвук и безпрецедентно напрежение между европейските държави и Русия.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7