BBC: Мръсната, токсична тайна на Москва

Начална страница | Свят | BBC: Мръсната, токсична тайна на Москва
image

Най-големият и модерен град в Русия създава огромен екологичен проблем. Причината е, че руската столица Москва няма програма за рециклиране и разширяването на депата за боклук, съобщава BBC.
Кризата кара властите да раздават газови маски и респиратори на хората в съседни селища, близо до които се изхвърлят отпадъците на мегаполиса.
Пример за това е Волоколамск. През град с население около 20 00 души, през който тече токсична река.
Водата в нея съдържа арсен, живак и други тежки метали в концентрации стотици пъти над допустимите. Реката извира от близкото сметище, което също така изпуска токсичен сероводород.
Местните жители протестират от месеци срещу замърсяването, но без ефект. А проблемът се задълбочава. През миналия месец близо 60 деца от Волоколамск бяха хоспитализирани, след като вдишали отровен въздух. Само на 21 март, по данни на Интерфакс, са били прегледани 200 деца и около 100 възрастни с респираторни проблеми.
Това е само един от засегнатите градове в региона. Около 20% от отпадъците – индустриални и битови, в Русия идват от Москва. Всичкият този боклук се складира в околностите на мегаполиса. През изминалите три години обаче много сметища бяха препълнени и закрити.
Местните власти във Волоколамск обещаваха, че ще закрият местното депо за отпадъци. Не е ясно обаче къде ще отива боклукът тогава. Преди две седмици губернаторът на областта беше отстранен от поста, за да се намали общественото недоволство. Но сметището продължава да функционира. Държавата планира да построи общо 14 завода за преработка на отпадъци. С цена от над 1 млрд. рубли всеки. Засега обаче има договори само за 3. И те само ще сортират и пакетират боклука, без термична обработка.

Източник: BBC, Интерфакс, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7