Асад напредва в Източна Гута с цената на стотици цивилни жертви

Начална страница | Свят | Асад напредва в Източна Гута с цената на стотици цивилни жертви
image

Тежки бомбардировки удариха държания от бунтовници град Мисраба, който свързва северните и южните части от района Източна Гута. Градът е важен за стратегията на сирийското правителство за възвръщане на контрола върху предградията на столицата Дамаск.
Най-малко 18 въздушни удара поразиха Мисраба, а силите на правителството най-вероятно искат да разделят Източна Гута на две, като така ще отблъснат по-лесно бунтовническите части. Около три километра разделят правителствената армия и милиции, атакуващи от изток и запад, като именно този град се намира в центъра на офанзивата им.
Мисраба най-вероятно ще бъде сринат със земята. От началото на настъплението на Асад към Източна Гута бяха извършени десетки въздушни удари, които още повече утежниха положението на цивилните, намиращи се вече близо пет години под блокада.
Бунтовническите сили в района удържат на няколко фронтови линии, но все пак една трета от Източна Гута попадна под контрола на правителството, което има и въздушна подкрепа от собствената си и от руска авиация. Настоящата офанзива вече породи и сериозни опасения за бежанска вълна подобна на тази след падането на Алепо през декември 2016 г. Тогава, сирийското правителство приложи същата унищожителна тактика на въздушни удари, наземна офанзива и последвало разселване на цивилни.
Заради блокадата, обаче, жителите на градове като Мисраба няма къде да отидат, освен в съседните бунтовнически градове като Дума, които също са подложени на ежедневни бомбардировки, въпреки предписанията на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН от 24 февруари, изискваща да се спрат военните действия за тридесетдневен срок.

Отново неуспешен опит да се достави хуманитарна помощ

Междувременно, в понеделник за първи път от седмици, хуманитарен конвой достигна пределите на Източна Гута, но отново не без произшествия. 10 от 46-те му камиона дори не успяха да разтоварят нужната хуманитарна помощ, заради продължаващите удари и сражения. Конвоят трябваше да се върне, а от Световната здравна организация заявиха, че официални лица от сирийското правителство са забранили вкарване на така нужните медицински помощи, включително инсулин и хирургически инструменти.
А хуманитарната ситуация в Източна Гута става все по-тежка от ден на ден. С въздушните удари от понеделник насам, броят на загиналите цивилни премина 800, а хиляди са ранени. Само в понеделник бяха убити близо 100 души. Липсата на болнични заведения, които бяха до голяма степен сринати при въздушни удари, прави работата на медицинските екипи още по-сложна.

В международен план цари хаос

На международната сцена езикът също се изостри, заради събитията в Сирия. Според изтекла в американските медии информация, администрацията на Доналд Тръмп обмисля нов военен удар по позиции на сирийското правителство като отговор на последните химически атаки, извършени в Източна Гута. От началото на годината медицински екипи в района съобщиха за осем подобни нападения, при които е използван хлор. През последните дни Франция и Великобритания също заплашиха за ответни мерки, ако има доказателства за използване на химически оръжия.
Но желанието за какъвто и да е тип интервенция в момента е слабо, особено на фона на напрежението около основния съюзник на САЩ в Сирия – кюрдските сили. Във вторник от Сирийските демократични сили – поддържана от Вашингтон сила, съставена предимно от кюрдски милиции, сражавали се най-вече срещу "Ислямска държава", заявиха, че ще изтеглят 1700 бойци от фронтовите линии с ИД, за да ги пренасочат към Африн, където турската армия – друг съюзник на САЩ и член на НАТО, напредва и вече се намира на едва 11 км от центъра на града.
В международен план цари хаос, след като резолюцията на Съвета за сигурност от 24 февруари се провали напълно. Тя имаше за цел да бъдат спрени военните действия в Сирия за тридесет дни, но още на другия ден сутринта, сирийските правителствени сили бомбардираха Източна Гута. Въпреки че резолюцията беше гласувана с 15 гласа „за“ и 0 „не“, тя не успя да наложи каквото и да е примирие, нужно за създаването на хуманитарен коридор.
Заради липсата на медикаменти, ранените в Гута не успяват да получат дори обикновено лекарства, които да притъпят болката. Така, от началото на тази седмица, десетки ранени починаха от раните си без докторите да могат да направят нещо.
Сирийската армия и съюзните й милиции продължават да опитват да напреднат в бунтовническите предградия, а непрестанните въздушни удари ще доведат до още по-голяма хуманитарна криза в района. В същото време, бунтовниците също обстреляха държаните от правителството зони в централните части на Дамаск и причиниха смъртта на няколко души.
Очевидно засега няма кой и как да спре сраженията, въпреки тежките последици за цивилните.

Vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7