"България СЕГА"- вестникът на българите в САЩ и Канада + - Бизнесът за Меркел: Ужасно, тъжен ден за Германия

Бизнесът за Меркел: Ужасно, тъжен ден за Германия

Начална страница | Свят | Бизнесът за Меркел: Ужасно, тъжен ден за Германия
image

Германският бизнес е песимистично настроен към постигнатото коалиционно споразумение между консерваторите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите.
"Това споразумение е дори по-ужасно, отколкото се очакваше", коментира Оливер Цандер, ръководител на работодателската организация в сектора на металургията Гезамтметал (Gesamtmetall).
"Доставчиците на услуги ще бъдат разочаровани, а социалната държава ще експлодира. Това е тъжен ден за Германия", каза той.
След обявяването на споразумението Меркел посочи, че консервативният ѝ блок е трябвало да направи компромиси в преговорите с Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която получи трите основни министерства - на финансите, на външните работи и на труда и социалната политика.
Лявоцентристката ГСДП се пребори Германия да изостави двустепенната си система за здравно осигуряване и да намали възможностите на компаниите да определят условията на труд.
Много от подробностите по сделката все още не са обявени.
Германската промишлена и търговска камара също изрази опасения за споразумението.
"В икономиката има оптимизъм заради бъдещите инвестиции, но в същото време са налице опасения за скъпите регулации в бъдеще, които ще засегнат най-вече бизнеса", посочи президентът на камарата Ерик Швайцер.
Той порица бъдещите коалиционни партньори за липсата на иновации и изоставането на страната по отношение на дигитализацията.
"Германската промишленост като цяло не е доволна от коалиционното споразумение", посочи Дитер Кемпф, президент на Федерацията на германската промишленост.
Германските работодатели се оплакаха от липсата на гъвкавост.
По въпросите на трудовия пазар и социалната политика в договора "липсва икономически усет и той означава по-слаба гъвкавост за компаниите, но и повече тежести и регулации", отбеляза Инго Крамер, ръководител на Конфедерацията на германските работодателски организации.

Източник: БТА, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7