Македония обяви какво име е готова да приеме

Начална страница | Свят | Македония обяви какво име е готова да приеме
image

Подготвени сме за географско определение за името, заяви македонският премиер Зоран Заев на пресконференция. Той отбеляза, че въпросът за спора за името, който Македония има с Гърция, е съществен и трябва да се даде шанс чрез преговорите да се намери решение.
На обща пресконференция с посланика на ЕС Самуел Жбогар Заев заяви, че иска преговорният процес да постигне успех. Трябва да използваме всичко, което може да помогне за намиране на решение на този чувствителен проблем в интерес на двете страни в преговорния процес, каза Заев.
Той обяви още, че неговото правителство е решило да преименува автомагистралата "Александър Велики" в "Булевард на приятелството", а летището "Александър Велики" да бъде прекръстено на "Международно летище Скопие".
Гръцкото външно министерство окачестви като позитивна стъпка решението за преименуване на летището в Скопие.
Това е знаменателно събитие в посока на премахване на иредентизма (движение за анексиране на чужди територии) и се надяваме, че то ще ознаменува отварянето на нова глава в отношенията на нашите две страни и народи, се казва в съобщение на гръцкото външно министерство.
Опозицията обаче поиска Зоран Заев да огласи какво е било прието в Давос на срещата му с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Ако не е вярно, че е постигнат договор, гражданите очакват да бъдат опровергани информациите, които се лансират от гръцка страна, заяви опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.
"Премиерът Зоран Заев заяви, че е готов за име с географско определение. Той трябва да информира обществеността кое е това име, ще има ли английска транскрипция и дали е име за международна употреба", попитаха от ВМРО-ДПМНЕ.
Те питат още, освен готовността му да приеме име с географско определение, има ли готовност и за отстъпки, които се отнасят за промяна на конституцията, езика, националността и международните кодове на Република Македония.
За съжаление, Заев реши да излезе с частична информация, дори когато гръцкият министър на външните работи Никос Кодзиас публично му отправи послание да информира собствения си народ за договора, приет в Давос на срещата с премиера Ципрас, твърдят от ВМРО-ДПМНЕ.
Оттам добавиха, че обществеността очаква също отговор на въпроса дали преименуването на летището и магистралата са част от някаква по-широка стратегия за решаване на спора с Гърция или представлява едностранна отстъпка от страна на Република Македония.

Източник: БТА, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7