"Ислямска държава" се възражда за нов живот

Начална страница | Свят | "Ислямска държава" се възражда за нов живот
image

През декември 2017 иракският премиер Хайдар ал Абади заяви, че победата е постигната, когато "Ислямска държава" напусна последните си крепости в Ирак.
През последните три години, иракските и кюрдски сили, подкрепени от 80-членна коалиция, атакуваха джихадистите на няколко фронта и ги изтласкаха от главните градове, които държаха в Ирак и Сирия. Именно в тези страни беше сърцето на организацията и без тях ИД не може да твърди, че е „халифат“, както прави в пропагандата си.
Загубата на толкова много територия е важен елемент, но победата не е пълна. Не само заради продължаващата заплаха от терористични атаки и завръщащите се от Ирак и Сирия бойци, но и заради съществуването на все още действащи – а в някои случаи и напълно активни – клонове на ИД по света.
Това, което е още по-опасно, е възможността "Ислямска държава" да се възроди там, където възникна – в Ирак и Сирия. Групировката подготвя такъв сценарий от 2016 още и тихо се подготвя за това от преди падането на Ракка през октомври миналата година.

Какво е ИД днес?

Това, което представлява днес "Ислямска държава", е онази първоначална организация от 2003, която Абу Мусаб ал Заркауи основава върху основите на Ал Кайда в Ирак. Структурата се променя през годините и според обстоятелствата: от групировка, действаща тихо и прикрито, през военна сила и протодържава до много напомняща държава формация, чиято териториална експанзия завзе по 35% от Ирак и Сирия, или територията колкото Великобритания.
След падането на Мосул и Ракка, ИД отново се реорганизира, но стратегическите цели остават същите.
 
В последните си изявления, лидерите на ИД правят съпоставка с положението от 2008 г. и днес, когато бойците на организацията разчитат предимно на терористични нападения и бързи атаки срещу силите за сигурност в различни държави. Именно тогава, когато в Ирак ИД има около стотина активни бойци и хиляда души в клетки, започва експанзията, продължила близо пет години.
ззети документи  за вътрешно ползване на ИД показват, че докато кампанията срещу джихадистите ги изтласква от Централен и Западен Ирак, други сили на ИД продължават до днес да се крият около Мосул. Такива сигнали има и за провинциите Киркук, Дияла и Салах ад Дин, където местни жители твърдят, че преминават въоръжени мъже, за които не се знае от коя група са или на кого са подчинени.
Кюрдските власти смятат, че има над 500 бойци на ИД, които по този начин преминава през иракска територия и прехвърлят сили през границата със Сирия.
Посредством мрежата си от клетки, в момента ИД възстановяват финансовите си загуби. Междувременно, лидерството разположи членове на своите своеобразни служби – или „амни“ – с цел да убиват иракски политици и членове на силите за сигурност, които биха могли да представляват опасност за групировката.
Иракската армия потвърждава, че "Ислямска държава" днес води кампания за всяване на страх сред цивилното население, включително рекет върху бизнесмени и кланови лидери. Някои от тези лидери дори бяха убити – в края на миналия декември при засада на магистралата между Хауиджа и Киркук беше убит един висш военен, заедно със синовете си и лидер на племенен алианс, взел участие в боевете срещу ИД.

Халифатът е мъртъв - да живее халифатът

Все пак, заради водената от САЩ международна коалиция, "Ислямска държава" има проблеми. Джихадистите не могат да разчитат на военния капацитет, който имаха през 2014, нито пък могат лесно да организират структурите си. Важните батальони са унищожени и в момента в Сирия и Ирак ИД разполага с няколко хиляди бойци, останали от някогашната армия.
Но именно в такава ситуация се намираше ИД през 2000 г.
Въпреки големите загуби на територия, още има достъп до кадри, бойци и оперативни работници, които да подготвят повторното надигане на ИД. Групировката вече извърши няколко пъти успешни атаки в зони, които би трябвало да няма вече дейност – като иракските градове Рамади и Фалуджа.
Както и през 2010 г., днес организацията опитва да провокира иракското правителство да извърши погром над сунитските райони и по този начин да се представи като „спасител“ на сунитите.
Докато някои бойци продължават да напускат Сирия и Ирак, други ще останат да се сражават, както се случва сега в Сирия. През декември миналата година "Ислямска държава" напредна в провинция Хама, завземайки няколко селища. Те също така контролират град Тасил в Южна Сирия и предградието Ярмук в Дамаск.
В момента бойци се присъединяват пък към други клонове на ИД в Африка и Азия. Вече има данни за това, че алжирски и египетски бойци пътуват до Афганистан, за да подпомогнат тамошния клон на "Ислямска държава", Уалият Хорасан. Това движение на бойци ще се засили и през 2018 г. с все по-видимата роля на джихадистите в Азия.
Другата локация, на която "Ислямска държава" ще разчита все повече, е Югоизточна Азия. Там, около 500 бойци бяха достатъчно, за да причинят хуманитарна криза във филипинския град Марави, чието население от 200 000 души беше принудено да избяга, заради боевете с филипинската армия.
Подобни новини ще виждаме тепърва, след като ИД поглежда и към Либия, Йемен, Балканите и Централна Азия. За лидерите на ИД, територията никога не е била главна цел – за разлика от идеологията, която продължава да привлича бойци.

Vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7