Ким Чен-ун: Вече сме ядрена сила, могат да ударят САЩ където и да е

Начална страница | Свят | Ким Чен-ун: Вече сме ядрена сила, могат да ударят САЩ където и да е
image

„Сега реализирахме великата историческа кауза да завършим държавната ядрена сила, причината да изграждаме ракетна мощност.”
По този начин севернокорейския лидер Ким Чен Ун обяви страната си за ядрена сила след вчерашното ново изстрелване на нов вид междуконтинентална балистична ракета. Според държавните медии на КНДР страната вече е способна да порази която и да е континентална точка на САЩ.
Новото изпитание идва след повече от два месеца „мълчание” от страна на режима в Пхенян, който това лято изпробва няколко подобни ракети, а наред с това и извърши ново ядрено изпитание.
Това доведе до сериозно нарастване на напрежението между КНДР от една страна и САЩ при президента Доналд Тръмп от друга.
През есента размяната на заплахи все пак утихна, преди миналата седмица САЩ да върне Северна Корея в списък със страни, подкрепящи международния тероризъм.
Дали поради тази причина или за подобаващ завършек на годината, около 20:30ч. българско време вчера, Пхенян изстреля ракетата „Хвасон-15”.
Държавните медии я определиха като „най-мощното” подобно оръжие на страната до този момент.
Достигайки височина от 4475 км, тя прелетя 950 км. за 53 минути и падна в Японско море, на 250 км. от бреговете на Страната на изгряващото слънце.
Twitter Ads info and privacy
Международните реакции на новото изпитание бяха мигновени – от Белия дом заявиха, че Тръмп е бил уведомен, докато снярядът още е летял.
Впоследствие американския президент заяви, че САЩ „ще се справят” със ситуацията на Корейския полуостров. Същевременно съюзника им Южна Корея отговори със свой ракетен тест.  
Република България остро осъжда поредното изстрелване на балистична ракета от Корейската народно-демократична република. Това е ново сериозно нарушение от страна на КНДР на нейните международни ангажименти, произтичащи от многобройните резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Тази поредна тежка провокация застрашава международния мир и сигурност и подкопава световния режим на неразпространение, съобщиха от МВнР.
Република България твърдо се придържа към наложените санкции срещу КНДР по линия на ООН и ЕС като инструмент за оказване на въздействие върху Северна Корея за спазване на нейните международни ангажименти.
Призоваваме КНДР да се ангажира с надежден и смислен диалог с международната общност, който да доведе до цялостно, необратимо и проверимо премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров и пълно прилагане на съответните резолюции на ООН, се казва в позицията.
Днес предстои извънредно събрание на Съвета за сигурност на ООН.
Към момента КНДР се намира под безпрецедентни международни икономически и политически санкции заради своите ракетни и ядрени тестове. На този етап подходът не дава желания резултат.
Русия и Китай, страните със сухопътна граница и най-тесни връзки с Пхенян, вече са изказвали скептицизъм към подхода на санкции и настояват за открит диалог с Пхенян.
Случайно или не, в същия ден, в който Северна Корея проведе първия си ракетен тест от 75 дни насам, в Пхенян пристигна официална делегация на руската държавна дума.

Източник: BBC, БГНЕС, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7