ЕП: Няма достатъчен напредък от Великобритания по преговорите за Brexit

Начална страница | Свят | ЕП: Няма достатъчен напредък от Великобритания по преговорите за Brexit
image

Европейският парламент официално изпрати писмо до преговарящия от името на ЕС Мишел Барние, с което изразява категорична позиция, че няма достатъчно напредък в разговорите за Brexit от страна на Великобритания. Става въпрос най-вече за правата на гражданите на ЕС и за границата между Обединеното кралство и Северна Ирландия - сериозен проблем предвид ирландското желание граничният режим да остане такъв, сякаш Великобритания още е част от европейския митнически съюз.
Относно правата на гражданите на ЕС на британска територия, евродепутатите пишат следното: "Вижда се, че е постигнат напредък от началото на преговорите: от система, която се основава изключително на имиграционното право на Обединеното кралство, до система, която отразява запазването на правата на ЕС".
Моментално обаче следват критиките:
"Първо, не можем да приемем различно третиране на основните членове на семейството. Трябва да бъдат предприети твърди стъпки, за да се предотврати това и да се преодолее настоящия застой. По-специално, трябва да избегнем създаването на положение, при което децата на граждани на ЕС от различни връзки, родени след Brexit, биха имали различен правен статут от децата, родени преди това, което може да доведе до евентуално разделяне на семейства.
Второ, по отношение на административната процедура, необходима за постигането на така наречения "уседнал статут", отчитаме напредъка, отбелязан през последните седмици, но трябва да подчертаем, че това трябва да бъде автоматична, безплатна процедура под формата на проста декларация, поставяйки тежестта за оспорване на декларацията върху органите на Обединеното кралство.
И накрая, искаме отново да подчертаем позицията си, че за да се гарантира съгласуваността и целостта на правния ред на ЕС, Съдът на ЕС трябва да остане единственият компетентен орган за тълкуване и прилагане на правото на Европейския съюз и не на последно място на разпоредбите за правата на гражданите, част от споразумението за оттегляне. С голяма загриженост отбелязваме, че преговорите в това отношение са блокирани и дори се наблюдава регрес".
Относно границата със Северна Ирландия, ЕП смята, че "Обединеното кралство трябва да поеме ясен ангажимент, който да бъде заложен в споразумението за напускане на ЕС и да гарантира, че ще бъде защитено действието на Споразумението от Разпети петък (Белфасткото споразумение) във всичките му части, че няма да бъде въведена твърда границата между Ирландия и Северна Ирландия и че няма да бъдат ограничени правата на хората в Северна Ирландия".

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7