Вестник „Старт” – недостижимият връх на спортната преса!

Начална страница | Свят | Вестник „Старт” – недостижимият връх на спортната преса!
image

... А бяха времена, в които се биеха за вестника пред местния РЕП, а от пощенските кутии безценното издание - традиционно се плячкосваше!

Продължение от миналия брой…

Трагедия за клетите фенове, които се принуждаваха да си правят абонамент. И това, обаче не беше гаранция, че ще имат гарантирано изданието вечер у дома си, по простата причина, че им го крадяха от пощенската кутия. В тези години много хора се абонираха за какви ли не издания, а пощальоните, които се чакаха с нетърпение пред пощенските кутии едвам мъкнеха огромните наръчи с вестници. Годишния абонамент на „Старт” беше 15,60 лв. Да се абонираш за тази спортна библия имаше определени ограничения, на първо място се приемаха заявките на партийните членове, а и „предприемчивите” чиновници бяха направили задължително абонирането и за „Работническо дело” или някоя руска газета, за да придобиеш това скъпоценно право. Един познат се шегуваше, че получавайки вкупом двата вестника, на партийния четял само програмата за телевизията и времето – и в коша, а „Старт” го "изяждал" от А до Я. Вече направил си абонамент, после ти го крадяха от пощата, така че малко се обезсмисляше целия този труд. Когато наближаваше часът за пристигане на пощальона изникваха цели хайки от младежи, които обикаляха от блок на блок и преровеха във всяка пощенска кутия с ясната цел - дали „Старт” го има в наличност. Някои от тях крадяха, защото сутринта не са успели да си го закупят, а други направо си го „доставяха” от нечия пощенска кутия. Един път набележеха ли къде е налично спортното издание, беше почти невъзможно да бъде опазено от чинно платили си абонати, като или трябваше те да не са на работа и да чакат пощальона пред блока или пък да ходят до местната поща и направо да си вземат вестника. На следващият ден след като прочитахме материалите на новия брой в училище, на работното място, на междублоковата площадка и пейка се събирахме, спорихме, дискутирахме, разменяхме си отбори.

„Запазена марка“ на изданието бе цветна фотография на известни футболни отбори от България, а и от цял свят. Тя биваше публикувана на последната страница. С пояснителен текст: кога е основан съответният тим и с изреждане на имената на представените състезатели. Тия илюстрации излизаха във всеки брой и – ако търпеливо ги събираше човек – можеше да си направи цяла книжка, та даже и няколко. Неслучайно рубриката се наричаше „За вашия албум“. В ония времена това бе истинско събитие. Тя беше по идея на завеждащия Международния отдел на "Старт" журналист Иван Жечев, брат на известния на всички футболист Жечев от тогавашния "Левски". Мнозина бяха и онези, които пазеха, а някои може би пазят и до днес тетрадките с отборите - прилежно изрязани и старателно залепени за собствен кеф и за бъдещите поколения. Кой тогава е предполагал, че някога в Интернет пространството - като напишеш името на даден отбор на онлайн търсачката и ще излязат десетки снимки на какви ли не легендарни тимове. Набавянето на актуалните снимки е било вероятно  голям проблем за Жечев, но той се справя, макар и с неимоверни усилилия. Голямата част от снимките са от чехословашкото списание "Стадион", съветското „Футбол и Хокей”, но и още от руски и германски издания. Понякога не са достатъчно актуални и се е случвало даден футболист вече да не играе поради тежка контузия или други причини, но го имаше на фотографията. В онези бедни откъм информация години, обаче това няма кой знае какво значение и рубриката се превърна в истинско богатство за запалянковците. Независимо от редица неточности, от печатна гледна точка, за футболния запалянко изданието си беше „българският Некерман на спорта” - истински лукс, цвят, различен стил на предаване на информациите, неподражаем формат. Наистина незабравими времена, с весели спомени пазим от нашето минало.

Времена, когато спортът беше романтичен, а хората човечни, нормални естествени, обикновени, неподправени и истински. Класика - съберете се с тайфата, всеки си покаже тетрадката или скицника с налепените отбори и се прекарваха часове в дискусии. Знаехме не само отборите, но и играчите, а по това време само какви футболисти се подвизаваха по родните терени – Якимов, Жеков, Денев, Пенев, Стоичков, Гунди, Котков, Соколето, Панов, Начко, Величков, Желязков, Бонев, Колев, Садъков, Дерменджиев, Пашев, Петков и много други не само футболисти, но и именити български спортисти – олимпийски, световни и европейски шампиони. Естествено в рубриката „За вашия албум” най-търсени бяха снимките на българските грандове ЦСКА и „Левски”, отборите участници на световните и европейските шампионати, първенците на всички футболни мондиали – от 1930 до 1994 г., хитови тимове като Заир – участник на СП-1974, Конго – участник на СП-1974, Камерун – участник на СП - 1982, големите футболни грандове „Реал” (Мадрид), „Барселона”, „Байерн” (Мюнхен), „Ливърпул”, „Милан”, „Ювентус”, "Сантос", "Фламенго", "Ривър Плейт", "Бока Хуниорс" и много други.  Колко малко му трябваше на човек, за да се почувства щастлив, важен и значим?!
На 22 октомври 1996 г. излиза последният брой 1456 на това безсмъртно за онова поколение издание. Обръщаме на последната страница и виждаме и отборът в рубриката "За вашия албум", че този път е представен „Тенерифе” на Юп Хайнкес. С това завършва една легенда, една епоха на недостижимия връх в българската спортна преса, на вестника, който от средата на 70-те години на миналия век организираше и анкетата за „Футболист на България”. В края на същата година на родния пазар започва да се предлага списание със същото наименование, лого и насоченост. Вътре е клонирана и рубриката "За вашия албум". Списанието "Старт" е месечно, но го няма интереса и онази еуфория, която беше присъща при седмичника. В началото на март 1999 г. то излиза под брой 1483 (продължение от вестника) с плакат на „Селта” (Виго) с Любо Пенев в състава. Това е и последният тим в култовата за две поколения колекционери рубрика „За вашия албум”….


Данаил Кисов
За в. „България СЕГА“

______________________________________________________
Данаил Кисов е доктор в професионално направление „Обществени комуникации и информационни науки” в УНСС. Дисертационният му труд е на тема: „Публичност на българската футболна дейност в спортния печат”. През последните 15 години работи в сферата на спорта и медиите. Завършил е курс в Треньорската школа по футбол към БФС и НСА. Автор е на три книги на футболна тематика – „Бразилска футболна магия”, „Великото футболно танго” и „Пленителното италианско калчо”. Има редица статии в периодичния печат – в. „Класа”, в. „Банкер”, в. „Капитал”, в. „Труд”, в. „Кеш”, в. „Пари плюс”, в. „Софийски вестник”, в. „Дриймс спорт”, в. „За Люлин”, както и публикации в сп. „Икономика”, сп. „Правен свят”, сп. „Икономически и социални алтернативи”, сп. „Бизнес спектър”, сп. „Лидер”, „Българска олимпийска академия – Годишник”. Интересите му са свързани с анализирането, прогнозирането, планирането и популяризирането на спортни събития и личности, разпространяване на идеи, предлагане на успешни управленски практики, пиар политики ...


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7