EП с критики към плана на Лондон за гражданите на ЕС след Brexit

Начална страница | Свят | EП с критики към плана на Лондон за гражданите на ЕС след Brexit
image

Eвропейският парламент (EП) разкритикува в изявление правителството на Великобритания относно правата на европейските граждани след Brexit.
Според ЕП Лондон и Брюксел не са постигнали сделка по темата, твърденията на властите на Острова са несъстоятелни, а предложенията, отправени от Великобритания, за правила за оставане в страната - неподходящи.
Евродепутатите са на мнение, че вместо да се решат проблемите на 3.2 млн. граждани на останалите 27 страни членки и 900 000 британци, живеещи съответно в Обединеното кралство или в други страни от ЕС, диалогът за Brexit ще се превърне в спор за сметката относно развод със Съюза.
Според идеята на Лондон трябва да има проверка на съдебното минало на съответния гражданин. ЕП смята, че трябва да има безусловна и безплатна обработка на молбите на граждани от ЕС, които искат да останат в Обединеното кралство след Brexit.
Спорни са и въпроси като нуждата от минимален доход, равен с този на британците, за европейските граждани, които искат да доведат съпруг(а) от страна извън Европейския съюз.
Междувременно стана ясно, че Европейският съюз е готов да започне търговски разговори по Brexit в началото на следващата година, но Великобритания трябва първо да отговори на условията по развода през следващите няколко седмици.
Шестият кръг от преговорите за излизане на Лондон от ЕС се провежда в Брюксел днес и утре, но официални лица твърдят, че не очакват особен напредък. Дипломатите се притесняват и от вътрешнополитическата криза на Острова, която показва дълбоко разделение по високите етажи на властта.
В момента преговарящите опитват да се разберат по три въпроса: за границата между Северна Ирландия и република Ирландия, за правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания и за тези на британците, живеещи в държави от общността, и за размера на сумата, която Лондон трябва да плати за напускането на общността.
Официалните преговори между Лондон и Брюксел за условията, според които Великобритания ще излезе от ЕС, започнаха на 19 юни в белгийската столица - почти една година след референдума по въпроса в Обединеното кралство, на който с резултат от 51,9% победиха противниците на евроинтеграцията.
Преговорите трябва да продължат до ноември 2018 г., след което страните ще разполагат с половин година за ратификация на постигнатите споразумения в националните парламенти. Реклама

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7