В Албания: Има план "Велика България"

Начална страница | Свят | В Албания: Има план "Велика България"
image

Тирана не възнамерява да добавя българското малцинство в списъка с признати малцинства в Албания.
Това стана ясно от думите на външния министър Дитмир Бушати по време на дебати в албанския парламент относно законопроект за защита на малцинствата в страната.
В Албания няма българско малцинство и исканията за признаване на такова са част от проекта „Велика България”, заяви македонският активист Васил Стерьовски, поканен да участва в дискусиите.
„В Преспа, Гора, Голо бърдо, където се претендира да има българско малцинство, живее само македонско малциство. Ако се признае българско малцинство, това ще бъде геноцид над македонците”, смята Стерьовски.
В първоначалния албански законопроект не се споменава съществуването на българско малцинство в страната. В текста присъстват македонско, гръцко, влашко, черногорско, сръбско, босненско и египетско малцинство.
Новият закон се изисква от Брюксел в рамките на пътя на Тирана към ЕС. Същевременно той предизвика недоволството на властите у нас, които възприемат като българско малцинство десетки хиляди албанци предимно в районите на Преспа, Гора и Голо бърдо. Много от тях вече имат и български паспорти.
Стигна се до там премиерът Бойко Борисов да изиска от албанския си колега Еди Рама гарантиране на правата на малцинството ни в балканската страна.
Същевременно редица македонски организации в Албания се борят против дефиницията.
Към момента тази глава от закона е приключена за Албания, каза министър Бушати.

Източник: БТА, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7