Саудитският крал договори тонове руско оръжие

Начална страница | Свят | Саудитският крал договори тонове руско оръжие
image

Закупуване на руски ракетни системи С-400, много други оръжия и цялостно партньорство между Рияд и Москва във военния сектор.
Предварително споразумение по тези теми сключиха днес руският президент Владимир Путин и гостуващият му крал на Саудитска Арабия Салман.
Страната от Персийския залив е един от най-важните съюзници на САЩ и ключов техен партньор в НАТО за района на Близкия Изток, а американците от няколко години се намират в остро геополитическо противопоставяне с Москва.
Самото посещение на Салман е първото на действащ саудитски монарх в Русия.
Подписаният общ меморандум предвижда саудитците да закупят ракетни системи С-400, противотанкови комплекси Корнет-ЕМ, тежки огнехвъргачни системи ТОС-1А, автоматични гранатомети АГС-30 и автомати „Калашников” АК-103.
По-важното е, че Салман и Путин са се договорили за руска помощ в развитието на военната индустрия на Саудитска Арабия.
По-рано руски медии коментираха, че американският съюзник и Кремъл намират общ език като двете държави с най-голям износ на петрол. През последните години суровината изживя срив на световните пазари, който изправи икономиките им пред определени трудности.
Същевременно обаче Рияд и Москва защитават противоположни страни в гражданската война в Сирия, където саудитците подкрепят различни бунтовнически групи, а руснаците се бият на страната на президента Башар Асад.
По тези теми общите позиции на Салман и Путин са, че е нужна борба с тероризма и мир в Сирия.
Саудитският крал е оценил позитивно инициирания от Москва мирнен процес в Астана, целящ решаване на конфликта в Сирия, заяви руският външен министър Сергей Лавров.
Той добави, че Москва подкрепя предприетите от Рияд стъпки за обединяване на сирийската опозиция, за да може тя да участва в мирните преговори.
Русия и Саудитска Арабия са единодушни, че териториалната цялост и държавните институции на Сирия трябва да бъдат запазени, заяви саудитският му колега Адел ал Джубейр.
Наред с това двете страни подкрепят и териториалната цялост на Ирак след проведения в Иракски Кюрдистан референдум, на който жителите на автономния регион гласуваха за независимост от Багдад.
Саудитският крал Салман обаче отправи сериозни критики към Иран, основния политически съперник на Саудитска Арабия, който има близки отношения с Русия.

Пред Путин кралят заяви, че Иран трябва да се въздържа от намеса в конфликтите в Близкия изток, защото подобни действия дестабилизират региона.
Саудитският крал ще остане в Русия 4 дни, а оръжейните и други сделки, които се сключат през това време се отчитат от анализатори като доказателство за нарастващото влияние на Русия в Близкия Изток.
Салман е придружен от огромна делегация, като сключените споразумения най-вероятно ще бъдат във всякакви сфери на бизнеса.

Любопитен момент: Златният ескалатор на Крал Салман се повреди и спря след кацането му в Москва. Наложи се с помощта на двама души монархът да слезе пеш на руска земя

Източник: БТА


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7