Бивш генерален консул на България в Одрин: Гражданската война в Турция „чука на вратата“

Начална страница | Свят | Бивш генерален консул на България в Одрин: Гражданската война в Турция „чука на вратата“
image

Гражданската война в Турция „чука на вратата“ след референдума за повече правомощия на президента Реджеп Тайип Ердоган, коментира бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов.
По думите му резултатът от допитването на 16 април е показал ясно разделението в турското общество, процесите в което остават неясни и непредвидими.
„По-важното и интригуващото е кой ще поведе хорото – дали ще бъдат кюрдите, или светски настроените кемалисти. И двете основни течения на днешната истинска турска опозиция не си падат много по политическия ислям, а срещу себе си имат обединения фронт на национал ислямизма или на ислямския национализъм. И двете определения са напълно релевантни“, обясни Георги Димов.

Няколко хиляди души протестираха в понеделник вечер в Истанбул срещу резултата от спорния референдум за въвеждане на президентска система в Турция, в който хората, отговорили с "да", печелят с незначителна преднина. Те скандираха: "Крадец, Убиец, Ердоган!"
Георги Димов прогнозира още, че предстои прекрояване на граници на югоизток от България и това изглежда все по-неизбежно предвид амбициите на по-големите от Анкара играчи, сред които Вашингтон, Москва и Арабският свят.
"Турция пое опасен курс към султанат", пише днес в заглавие руският в. "Независимая газета". Референдумът доведе до позитивна реакция на местните фондови пазари и закрепи местната валута спрямо долара. Но резултатът от вота е трудно да бъде оценен без опасения - експерти допускат, че референдумът ще засили експанзионистичните намерения на Анкара, се казва в коментара.
"Ердоган постигна своето" и Турция се превръща в президентска република, но той "получава пълна власт над една разцепена страна с растящ потенциал за конфликти и насилие", предупреждава политологът Фьодор Лукянов в "Росийская газета".
Турция лесно може да се окаже на прага на гражданска война след този референдум, пише гръцкият в. "Катимерини".
"Проблемът в Турция е, че населението е разделено 50:50. Турция е разделена на Анадола, кюрди и европейската част. Резултатът от референдума няма да реши автоматично проблемите на сигурността на страната. Очевидно е, че не всички ще приемат едноличната власт на Реджеп Ердоган. Сега ще се приемат само три от промените в Конституцията. Предвиждам още две години продължаване на извънредното положение”, прогнозира Бойко Ноев, бивш министър на отбранатаq тази сутрин в "Здравей, България".
„В интерес на България е Турция да запази спокойствие. Мир трябва да има. Каквото и да става оттук нататък, това налага за България значителни промени в нашето отношение към тази страна”, каза още Ноев.

Източник: Агенция "Фокус", NOVA, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7