Ердоган: Аз съм смъртен, не диктатор. Тръмп и Путин го поздравиха

Начална страница | Свят | Ердоган: Аз съм смъртен, не диктатор. Тръмп и Путин го поздравиха
image

Турският президент Реджеп Ердоган отхвърли обвиненията, че е диктатор. Той направи това в интервю за CNN след проведения референдум в неделя 16 април, за разширяване на правомощията му. Гласовете "за" са с около 1,4 на сто повече от тези против.
За разлика от резервираното отношение на европейските лидери, Тръмп и Путин го поздравиха.
По думите му допитването не е било организирано лично заради него, за да се облагодетелства той.
"Аз съм смъртен и мога да умра във всеки момент", заяви той.
Възможно ли е да има специална система за смъртен човек, който може да умре по всяко време, попита Ердоган, в чиито ръце е властта от 15 години.
Държавният глава счита, че страната се е доказала като демокрация с даденото право на хората да определят промени като тази, за която последно гласуваха.
Ако имахме диктатура, това нямаше да се случи, обяви той.
За разлика от европейските лидери, които се отнесоха резервирано към референдума в Турция, американският президент Доналд Тръмп проведе телефонен разговор с Реджеп Ердоган и го поздрави за победата, предава CNN.
Турският лидер обясни, че иска среща с Тръмп. Малко след това стана ясно, че такава среща ще има през май.
„Ще определим дата за среща на двамата президенти през май, преди срещата на върха на НАТО, както беше потвърдено преди това от лидерите“, каза Чавушоглу в Анкара.
На въпрос дали Вашингтон и Анкара могат да работят заедно Ердоган отговори: „Начинът, по който президентът Тръмп подхожда към тези въпроси, ни радва. САЩ и Турция като съюзници… ние можем да разрешим важни проблеми. Нямаме никакви трудности в тази област“.
Говорителят на руския президент потвърди, че Владимир Путин е изпратил поздравления на турския си колега Реджеп Ердоган, предаде ТАСС.
Проведен е бил телефонен разговор, по време на който Ердоган и Путин са обсъдили ситуацията в Сирия и са се съгласили, че "трябва да се укрепви примирието в тази страна", да не се спират преговорните процеси между властите в Дамаск и опозицията, водени в Астана и в Женева, според пресслужбата на Кремъл.
Продължават и протестите в Турция. Хиляди излязоха по улиците на големите градове в страната, за да изразят недоволство от резултатите на спорното допитване.
Освен в столицата Анкара, протестни акции имаше в Истанбул, Измир и други градове в страната.
Протестиращите се обявяват срещу решението на Висшата избирателна комисия да определи за валидни подадени бюлетини, на които не са били поставени необходимите печати.

Източник: Агенция "Фокус" vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7