Избори във Великобритания на 8 юни, Брекзит ще почака

Начална страница | Свят | Избори във Великобритания на 8 юни, Брекзит ще почака
image

Британският парламент одобри провеждането на предсрочни парламентарни избори на 8 юни.Вотът бе предложен от премиера Тереза Мей вчера.
ЕС ще започне истинските преговори за излизането на Великобритания от съюза след провеждането на изборите, заявиха днес от ЕК.
Предложението на Мей беше подкрепено от 522 депутата в долната камара на парламента. Само 13 гласуваха против.
Така лейбъристката опозиция изпълни заявеното вчера намерение да подкрепи отиването на избори.
„Стигнах до заключението, че единственият начин да се гарантира сигурност и стабилност за години напред, е да се проведат предсрочни избори“, заяви вчера Мей.
Тя оглави консервативното правителство в средата на миналата година, след като мнозинството британци избраха страната им да напусне ЕС миналата година.
До този момент Мей настояваше, че кабинетът и парламента трябва да изпълнят пълен мандат до 2020 година.
Обръщането на 180-градуса тя обясни с политическите игри на другите партии в парламента, които поставят под риск "способността ни за успешен Брекзит" и стабилността в страната.
Сега Мей се надява да увеличи консервативното мнозинство в парламента, а така и правомощията си при 18-месечните преговори за излизане от ЕС.
Премиерът още заяви, че няма да участва в телевизионни лидерски дебати. Това предизвика коментар от водачът на лейбъристите Джереми Корбин, че Мей "бяга уплашена".
ЕС: Истинските преговори започват след изборите.
"Истинските, политически" преговори за излизането на Великобритания от ЕС ще започнат след предсрочните парламентарни избори на 8 юни, заяви говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.
В края на март правителството на Тереза Мей даде официално начало на процеса по излизане от съюза по Чл. 50 от Договора за ЕС.
Клаузите в него гласят, че в следващите две години британските власти трябва да се разберат с партньорите си в Брюксел за отношенията между Великобритания и съюза след излизането й.

Източник: БГНЕС, BBC, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7