Човечеството изчерпа бюджета на природата за 2014 г.

Начална страница | Свят | Човечеството изчерпа бюджета на природата за 2014 г.
image
© снимка: Guliver/Getty Images

За по-малко от осем месеца човечеството е използвало годишната си квота от възобновяеми източници на Земята, показва доклад на екологична организация, която следи въздействието на човека върху планетата.
„19 август е Денят, в който надхвърлихме възможностите на Земята през 2014 г., датата, на която човечеството изчерпа бюджета на природата за годината”, съобщи Глобалната мрежа за човешкия отпечатък върху Земята. „За останалата част от годината ще поддържаме нашия екологичен дефицит... Ще работим при надхвърляне на възможностите”, допълни същият източник.
Организацията проследява търсенето от човечеството на Земята спрямо способността му да попълва ресурсите си като храна и дървен материал и да абсорбира отпадъците като въглероден диоксид от изгарянето на горивото за енергия.
Тази година денят на прехвърлянето на възможностите на Земята дойде по-рано. През 1993 г. това стана на 21 октомври, през 2003 г. - на 22 септември, а миналата година – на 20 август. През 1961 г. организацията заяви, че хората са използвали около три четвърти от ежегодния ресурсен бюджет на Земята.
Това се промени през 70-те години на миналия век, когато икономическият растеж и увеличаването на населението повишиха човешкия отпечатък върху Земята отвъд това, което планетата може да възобнови за една година. „Днес 86% от световното население живее в страни, които искат все повече от природата, отколкото техните собствени екосистеми могат да възобновят”, отбелязва мрежата.
Тя изчислила, че ще са необходими 1,5 Земи, за да произвеждат възобновяемите източници, необходими за подкрепа на настоящата консумация. „Умерените прогнози за населението, енергията и храната показват, че хората ще се нуждаят от биокапацитета на три планети доста преди средата на века. Това може да е физически непостижимо”, предупреждава мрежата. (БГНЕС)


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7