Стотици хиляди евреи протестираха срещу всеобщата военна повинност

Начална страница | Свят | Стотици хиляди евреи протестираха срещу всеобщата военна повинност
image
© снимки: БГНЕС

Стотици хиляди ултраортодоксални евреи днес участваха в протестно шествие по улиците на Ерусалим, блокирайки пътища и парализирайки града с масовата си проява срещу плановете на правителството да ги задължи да служат в ирзаелската армия, предадоха световните агенции.
Широко разпространеното противопоставяне на проектозакона е предизвикателство за страната, която се бори с културна война за мястото на ултраортодоксалните в израелското общество, отбелязва АП.
Повечето евреи и еврейки в Израел биват привиквани на военна служба, когато навършат 18 години, но ултраортодоксалните са освободени, за да могат да провеждат религиозните си изследвания. Левоцентристкото правителство обаче смята, че на военна повинност трябва да подлежат всички израелски граждани.
Очаква се парламентът да гласува такъв законопроект по-късно този месец, посочва ДПА. Демонстрантите, носещи традиционните черни шапки и наметала, се движеха по пътя към Ерусалим, изричайки молитви и носейки афиши с библейски стихове.
Ултраортодоксалният депутат Яков Ашер обвини премиера Бенямин Нетаняху, че се е „подхлъзнал на банан и е нарушил статуквото, спазвано от всичките си предшественици”. Полицията, цитирана от Ройтерс, съобщи за стотици хиляди участници в масовата молитва. Според оценки на медиите броят им е между 250 000 и 400 000, предаде БТА. Демонстрацията парализира части от Ерусалим, блокира главния вход към града и спря обществения транспорт.

Dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7