Какво се случва в Украйна?

Начална страница | Свят | Какво се случва в Украйна?
image

Логиката на една политика

(20-ти Февруари, 2014) Ако преди три дена някой беше предвидил това, което става в момента в Украйна щеше да е или пророк или Бог. Но ако  проследим нещата под лупата на детайлите ще видим, че ставащото е крайна логична точка от дълга верига събития. Въпросът – кой за какво се бори е първият, който всеки би си задал в тази кървава, но прозрачна обстановка. Борбата е за влияние и за огромния пазар на една голяма европейска държава със сериозна военна сила и ресурси. Но за Русия това е борба и за геополитическа позиция, а и за  пазене на южния си фланг, тъй като следващата стъпка на Украйна ще бъде членството и в НАТО. И затова именно Русия  ще дирижира кръвопролитието. Единствената жизнено заинтересована е тя, но забравя, че преди нея има един цял народ, за който тази борба е борба за право на нормален независим живот.Но да се върнем на 17 февруари когато проруската Партия на регионите реши да прилага процедурни хватки във Върховна рада с цел забавяне на решения, които биха ограничили властта на президента, както в Конституцията от 1934 год. а това значи само едно – ограничаване на руското влияние. За Москва този факт е неприемлив и тя го доказа с готовността да се пролее кръв и дори да се стигне до разделяне на Украйна на две части подобно на Виетнам и Корея. Доказа го и с двуличните си подходи, които за кремълските водачи беше израз на дипломация, но реалността говореше единствено за обърканост и двуличие! Напускането на парламента на управляващата партия изкара гражданството на улицата, което беше решило на всяка цена да отстои европейската посока на страната си и постепенното отдалечаване от Русия. Разбира се, не бива да забравяме и отправната точка  - решението на това правителство да отложи започването на преговорите за членство в ЕС. Това беше искрата и може да се каже точка А в гореспоменатата верига от събития.От излизането на хората на улицата до този момент когато пиша тези редове за в. "България СЕГА", всичко се подреди в разбираем хаос следващ своя иманентна предначертаност -  а именно – от една страна въоръжени  до зъби  подразделения, от другата цивилни невъоръжени граждани, които неминуемо ще влязат в организираната за тях кървава баня. Готовността да се използва насилие от това правителство предизвика  дълго стаяваната решимост на украинския народ да се отдели от руското влияние – особено западната част, която винаги е била зона на патриотични и прозападни настроения. Атаката срещу демонстрантите беше недомислие, за което трябва да се отговаря. И ще се отговаря. Неминуемо е!

Какво стана и какво ще бъде?

Жертви  - и от едната и от другата страна. И увеличаване на броя им! А пролеее ли се кръв диалогът става невъзможен или почти. Превзети са редица градове заедно с армейски складове и полицейски управления. Вече има оръжие да се поддържа една продължителна гражданска война, което е и най-тревожното. Търнопол, Ужгород, Луцк, Чернигов, Лвов, са само част от градовете, които вече са в ръцете на опозицията. От друга страна е невъзможно  да се води продължителна градска война в Киев, тъй като частите на правителсвото са немотивирани и резултатът е налице  - вече се предават на протестиращите. Сблъсъкът ще се пренесе в провинцията с не по-малка жестокост. Възниква въпросът – ще посмее ли Янукович да въведе армията? Ако му подшушнат от Москва ще го направи. А моята информация е че вече не само му е подшушнато, но и има твърда поддържка. Днес например, той е прекъснал срещата си с европейските министри и е отишъл да звъни на Путин. Резултатът - това ще бъде най-голямата грешка, която ще го нареди до Чаушеску – дори и да не е в буквален смисъл.Всъщност, ситуацията е почти като в Румъния през декември 1989 год. в уголемен вариант. Ето какво се е случило с кореспондента Владимир Чеповой – спират го на улицата и го заплашават със стрелба, той се легитимира и пак го заплашват със стрелба, иска същото да направи и милиционера – отнова заплаха за стрелба. За такова поведение трябва да има заповед отгоре  - никой обикновен  милиционер няма да действа така на своя глава. Освен това – в момента се връщат помощи от международния Червен кръст – просто властта не ги иска. Снощи Янукович не е вдигнал телефона на Ангела Меркел. В същото време Медведев явно подстрекава Янукович към силови действия на фона на споразумение между Путин и Меркел за спиране на ескалацията.Така подредени фактите говорят само за едно – тази криза е далеч от разрешаване. Русия отива на вариант разделяне на Украйна, тъй като това е нейната едничка възможност да има някакви позиции на Юг и на черноморския басейн. За тези цели тя няма да пожали ничия кръв. Ето това трябва да знае украинския народ и да се противопостави като един, защото неговият мотив е много по-голям от този на руснаците. А Янукович и правитеството му ще свършат жалко - както впрочем свършват подлогите на чужди държави!

 Ето и възможните варианти

Първи вариант – примирие -  вече граничи с невъзможност. Само този следобед са убити 60 човека, но според мен бройката е по-голяма, тъй като от някои сгради са извадени обгорени тела, предполага се че са жертви на спецназа. Такива може да има още.

Втори вариант – задълбочаване на гражданската война – за това говори раздаденото на всички милиционери дълго оръжие. Изходът от такава война е излизане на руската карта отгоре – разделяне на Източна и Западна Украйна, но при това положение Киев ще стане ябълка на раздора и един нов политически, а не духовен Йерусалим.

Трети вариант – примирие с присъствие на умиротворителни сили. Много малка вероятност, но дори и да се случи, това пак е печалба за Москва.

Четвърти вариант -  военна помощ от Запад и сваляне на Янукович. Това би накърнило международният авторитет на Москва и те ще отидат на крайности. Този вариант при определени обстоятелства може да доведе и до международен конфликт.

Пети вариант – смазване със сила на протеста и установяване на промосковско правителство. Това ще доведе до спирала на нестабилност за десетилетия – терористични актове и междуособици с нестихваща сила.

И накрая не мога да не посоча и най-разумният вариант – сваляне на това правителство – членство на Украйна в ЕС и моменталното й приемане в НАТО. Русия все пак трябва да разбере, че цената на великата сила не е в броя на ядрените бойни глави, а това което е в главите на хората и какво мислят за теб!


Йордан Ганчовски

в. "България СЕГА"

 


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (1 направен):

Anna на 20 Февруари, 2014 03:48:15
avatar
За Русия или лошо или нищо. Така е с американските журналисти.
Съгласен Несъгласен
0
общо: 1 | показване: 1 - 1

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7