Лекари в Македония отказаха лечение на момче, защото е българин

Начална страница | Свят | Лекари в Македония отказаха лечение на момче, защото е българин
image

26-годишния Иван Стойков е починал в болница в София

Всеки лекар полага Хипократовата клетва при завършване на образованието си, преди да започне да практикува, като се врича в дълг към пациентите. Но дори значението на клетвата да е „изстинало“ с течението на годините, все пак чисто човешкото чувство да помогнеш на някого изпаднал в нужда, би трябвало да съществува, особено когато си доктор. 

Очевидно не винаги е така...

Преди няколко дена, пред камерата на македонската телевизия „Нова“, Трайче Стойков разказа за трагедията на сина си Иван. През 2011-та година лекарите откриват на момчето тежко заболяване - акутна левкемия. Ужаса който изживява семейството е голям. Веднага започват лечението му, но родителите вземат решение да продължат процедурите в чужбина. Първоначално се отиват в Германия, но по-късно заминават за Гърция.

Докато продължават лечението на Иван там, лекарят съветва семейството да направят присаждането на костен мозък на момчето в София, България, защото операцията е по-евтина с 10-12 хиляди евро, а в Гърция процедурата се извършва за около 40 хиляди евро. Така се озовават в София. 

Преди още да се разболее, Иван е подал молба за българско гражданство, която в последствие е била одобрена.

Тук семейството е прието много добре, като остават доволни от грижите на медицинските работници. Лекуващия лекар, който подготвя Иван за трансплантацията им казва, че интервенцията може да се извърши и в Скопие, като по този начин ще спестят пари около пътуванията и престоя си в българската столица. В същото време болното момче се чувства по-добре и с надежда всички се връщат в Македония. 

Иван е настанен в Клиниката по хематология и привидно всичко изглежда наред. 

На следващия ден обаче, на визитация минават двама специалисти заедно с директорката на клиниката доктор Лидия Чевревска, която виждайки момчето му казва с ненавист: 

 „Къде си, бе, българин? Хайде изчезвай от Клиниката по хематология!
Събирай си нещата и ходи да се лекуваш в София!“ 

Другите двама лекари не посмели и дума да обелят, а единия от тях просто свил рамене безразлично. Очевидно българското гражданство на момчето се явява проблем за директорката, която така безскруполно го гони.

Разбирайки за случилото се, бащата взема Иван и двамата се връщат обратно в София, като засрамени от случилото се, прикриват истината и казват, че в Скопие просто нямат възможност да им помогнат, понеже нямат лекарства.  

Иван се е разболял от пневмония и е починал преди лекарите да успеят да извършат трансплантацията на костен мозък, това се е случило миналата година, но едва сега бе чута историята на семейството на Иван. Логично е да се запитаме: „Защо чак сега?“ Защо не по-рано? Бащата Трайче решил сега да разкаже за болката си, която го измъчва малко повече от година, тъй като сега бил предизвикан от последните реклами за здравеопазването и фонда за здравеопазване на Македония за това как се осигурява лечение на болните от левкемия.

В интервюто пред македонската телевизия, докато очите му се пълнят със сълзи, Трайче казва:

"Детето ми умря в чужда страна. Не обвинявам д-р Червевска за смъртта му, можеше и в Скопие да умре. Но не мога да им простя нечовешкото отношение".

ВМРО призовава официалните институции в България да обърнат внимание на дискриминационните практики и репресии, осъществявани от страна на управляващите в Македония към българите, живеещи там. Според Организацията границата на търпимост е премината и няма място за компромиси, когато става въпрос за човешки животи.

Колкото до директорката на скопската клиника доктор Лидия Чевревска, тя отхвърля всякакви обвиненията, като твърди, че подобно нещо никога не била казвала.

"Пациенти от клиниката ми никога не са били връщани. Но ако някой иска да се лекува в чужбина, това е негово право", твърди тя пред телевизията.


Стелиян Стоименов
в. "България СЕГА" 
E-mail:editor@bulgariasega.com 

 

Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7