Машинистът на влака убиец в Испания призна човешка грешка

Начална страница | Свят | Машинистът на влака убиец в Испания призна човешка грешка
image
Франсиско Хосе Гарсон © Gulliver/Getty Images

29/07/13 Машинистът на дерайлиралия влак в Испания заяви, че катастрофата, при която загинаха 79 души, се дължи на човешка грешка, а не на технически проблем, предаде ДПА.
Франсиско Хосе Гарсон каза на съдия следовател, че е управлявал влака със 190 км/час при завой, където максимално допустимата скорост е 80 км/час.
Гарсон заяви, че е толкова се разсеял, че изгубил представа в кой участък на линията се намира влакът. Той не осъзнал, че е стигнал до място, където трябва да намали скоростта и когато ударил спирачките, било твърде късно.
Съдията Луис Алаес повдигна на Гарсон обвинение в 79 убийства поради професионална небрежност и нанасяне на неустановен брой наранявания, посочва БТА.

 

© Gulliver/Getty Images 

По-късно днес ще има заупокойна литургия за жертвите на катастрофата в катедралата на Сантяго де Компостела. Сред присъстващите ще бъдат премиерът Мариано Рахой, министри, престолонаследникът принц Фелипе и съпругата му Летисия и принцеса Елена.
Критици обвиниха политиците, железопътната компания Ренфе и компанията за поддръжка на железопътни линии Адиф, че прехвърлят цялата вина върху Гарсон, за да не накърнят репутацията на испанската високоскоростна железопътна мрежа.
Влакът дерайлира в участък от трасето, където машинистът трябва бързо да намали скоростта, за да премине от високоскоростни на обикновени релси. В този участък е липсвала Европейската система за контрол на влаковете, която автоматично понижава скоростта на влакове, ако те се движат по-бързо от допустимото, отбелязва ДПА.
Dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7