Великият Карнавал в Рио стана Генерална репетиция

Начална страница | Свят | Великият Карнавал в Рио стана Генерална репетиция
image

за Световното първенство по Футбол и Олимпийските игри в Бразилия

От петък до вторник, 8 до 12 февруари 2013 година, хора от цялата планета  бяха приковали очи към най-великия на нашата планета Карнавал в Рио. Разбира се най-щастливи бяха тези, които бяха на самото място. Освен много жители на Рио това бяха и около 1 500 000 туристи от други бразилски градове и цял свят. Къде са се побрали и какво са видели – само един Бог знае!
По стара традиция и този път кметът на Рио предаде  един огромен ключ на града на още по огромен човек, Крал Момо, който стана тартор на лудеещата публика и актьорите от парада. „Аз съм най-великият крал на света, водещ напред  един свят на абсолютна лудост, която трае цели пет дни и нощи”  каза в речта си „Кралят на  2013-та”
Десетината  от най-богатите „Танцови школи” в Бразилия, които готвят цяла година своите артисти за тези пет дни, хвърлят от  милион до пет милиона долара за декори, костюми и репетиции. Нищо, че кралиците на Карнавал си шият сами своите ослепителни костюми.
Имаше още един много луд участник в карнавала – бразилското слънце. Всеки ден 500 линейки показваха чудеса от изобретателност и храброст за да превозят падналите в боя със слънчевата жарава.
Този карнавал, обаче, беше нещо повече от всичките карнавали до сега. Той бе генералната репетиция за две  световни премиери, които ще се изиграят през идващите година на бразилска сцена: Световното първенство по футбол 2014 и Летните олимпийски игри през 2016. Не е имало досега друга страна, освен Бразилия, която да е с такъв късмет – домакин на двете най-могъщи изяви /мирни и щастливи – войните не ги броя/ на човечеството една след друга – на едно място!  Но така става, когато имаш президент, чийто баща е от Габрово!
Казват, че над 10 000 военни и полиция са преживяли тези пет дни тежко, като на война.
Най главното беше в понеделник и вторник през нощта, когато най-великите в света танцови школи показаха своите шедьоври. През тези две светли като слънчев ден нощи на 700-метровата права писта, около която има огромни трибуни, преминават 12-те бразилки танцови гиганта, всеки с по 3 000 до 5 000 човека в екипа си. Всяка школа е суперпрофесионална корпорация, която е избрала специална тема за своята изява и я е разработила  по последните закони на карнавалната хореография. И това в никакъв случай не е кич или чалга. Например, школата Унидус да Тижуша” тази година представи немската култура, с много образи като Бетховен и Марлен Дитрих.  „Бейджа Флор” пък беше в други води – техните главни герои бяха прочутите бразилски коне от породата „Мангалара – Маршадор”. Класирането на участниците в това грандиозно шоу ще стане известно след като нашият световен вестник „България Сега”, Чикаго е вече почти отпечатан…
Карнавал!  Ах, Карнавалът……Пъстрата и съблазнителна женска плът, покрита понякога изключително скромно с няколко пера или малко червено парцалче, тече като пълноводна река  край жадните погледи на мъжете от цял свят. Идват дори ескимоси, които много добре могат да си направят сметката  колко различен е животът ако си сред  белите мечки, обвити със своите  плътни бели  кожуси,  и тези обгорели от слънцето леко облечени нимфи.
Не съм сигурен дали един ден след не много години доста мъже от страхотно проспериращи страни, които са „абсолютно успешни” в кариерата си  и имат много големи  къщи с  гаражи за по пет  коли и седем телефона всеки с по 17 програми, не съм сигурен дали няма горко да се хванат за челото в трагичното си просветление, че са избрали да вървят по твърде семпла пътека по време на единствения си живот …

Климент Величков
В. „България Сега”, Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7