Швеция няма да предаде Асандж на САЩ, ако там го заплашва смъртна присъда

Начална страница | Свят | Швеция няма да предаде Асандж на САЩ, ако там го заплашва смъртна присъда

Правителството на Швеция никога няма да предаде Джулиан Асандж на САЩ, ако там го заплашва смъртна присъда. Това заяви в интервю за германския вестник "Франкфуртер рундшау" представителката на шведското министерство на правосъдието Сесилия Ридселиус, предаде ИТАР-ТАСС.
Според нея до момента Вашингтон не е отправял никакви искания за евентуално депортиране от Швеция на основателя на организацията "Уикилийкс". Но дори при възникването на такъв казус въпросът за предаването на Асандж ще бъде придружен от редица условия, добави Ридселиус.
Едно от тях ще бъде "американската страна да предостави твърди гаранции, че Асандж в никакъв случай няма да бъде изправян пред съда в бъдеще."
Асандж в момента се намира в лондонското посолство на Еквадор, който му предостави политическо убежище, припомня БТА. Швеция иска да разпита австралиеца във връзка с жалбата за сексуално посегателство, подадено срещу него от две жени. Асандж твърди, че евентуалното му прехвърляне от Швеция в САЩ заплашва живота му заради скандала със стотиците американски дипломатически грами, които разследващият му сайт публикува.
DARIKNEWS.BG


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7