За пътя на българския талант в Америка...

Начална страница | Личности | За пътя на българския талант в Америка...
image

Тя е красива, харизматична и безспорно талантлива. Декември миналата година поднася на Рада Ангелова един прекрасен новогодишен подарък – нейният дебютен  миниалбум „Експериментът“ се появява на музикалния небосклон в Америка. Той включва инструментал и четири авторски песни. За един от видеоклиповете си работи с друга българка – режисьорката Евгения Радилова /Ени/. Клипът е заснет от Майкъл Тоснър, който има и номинация „Еми“, една от престижните награди за телевизионно изкуство. Музикален продуцент на „Експериментът“ е Бен Б. Гос, познат на Балканите като Боян Гьошевски, а песните от проекта могат да бъдат намерени на повечето големи музикални платформи. Българката, която извървява своя професионален път от Пловдив до културната столица на света - Ню Йорк,  е и агент на хитови Бродуей мюзикъли – „Котките“, „Чикаго“, „Стомп“ и др. Нека да пожелаем на младата ни и талантлива сънародничка да постига начертаните си цели. И да сбъдва мечтите си...  Предлагаме на читателите на в. „България СЕГА“ едно интервю с Рада Ангелова. 


С.Г.: Здравей, Рада! Още един млад творец от Пловдив в твое лице се налага в музикалните среди не къде да е, а в Ню Йорк. Разкажи ни за пътя си от Пловдив до Америка.
Р.: Като тинейджър пеех в пловдивския хор „Детска Китка,“ с който имах възможноста да отида на няколко турнета в западна Европа по време, в което беше много трудно да се пътува извън България. Днес това звучи смешно, но тогава беше така. Когато открих този друг свят знаех, че искам да видя повече. Така реших да следвам висшето си образование в чужбина и кандидатствах само за университети в Щатите. Бях приета и подкрепена със солидна стипендия и така заминах. 

С.Г.: Какво от наученото и придобитото в България  помогна за адаптацията ти в Америка?
Р.: Създадените дисциплина и навици в семейството, а след това затвърдени в училище и занятията ми извън него, според мен, са ми помагали най-много.

С.Г.: За изкуството няма граници, но какво е това по-различно, заради което всъщност си тук и заради което си избрала да се реализираш в една различна културна среда?
Р.: В Америка дойдох от чисто любопитсвто да усетя живота в чужбина и да добия по-широк кръгозор за света. Не съм целяла да развия живота си тук, но всъщност тук открих много неща за себе си, включително желанието  и възможността да се развивам в сферата на изкуството. Не идвам от семейство на артисти, така че пътя го намерих сама. Поех по него и той до момента ме държи в Америка.

С.Г.: Българският джаз музикант Петър Славов, който живее и работи в Ню Йорк казва, че „усещането е друго, когато видиш някой на живо, защото се говори за друг вид енергия“. Каква е енергията, която се обменя с публиката в един музикален спектакъл?
Р.: Трудно е да се опише, трябва да се изживее. Вибрацията, която достига до публиката е различна, засяга я „по-пряко,“ и варира допълнително спрямо конкретния спектакъл и тематиката му. Предполагам всеки, които е бил на концерт, театър или друг вид представление знае за какво говоря.
  
С.Г.: В Ню Йорк има доста български музиканти, поддържате ли врзъка помежду си?
Р.: Аз лично поддържам връзка с джаз певицата Мая Нова. Нямам наблюдения за организирани опити в тази насока. По-скоро контактът зачестява покрай общи проекти, ако има такива.

С.Г.: Какви качества трябва да притежава един театрален агент на Бродуей мюзикъли, за да бъде успешен в работата си?
Р.: Дисциплина, упоритост, тактичност, умения да преговаряш, да поддържаш добри отношения с хората въпреки трудни ситуации...Обич към самото театрално изкуство, защото професията не е лесна и това е което крепи в дългосрочен план.

С.Г.: Любими изпълнители, от които се учиш?
Р.: Много са – от Мадона до Мая, която вече споменах. От младите световни изпълнители харесвам Дуа Липа, но не забравям да хвърлям и по едно око в родината където се радвам на Михаела Филева и други наши звезди.

С.Г.: Какво ще пожелаеш на читателите на в. „България СЕГА“?
Р.: Да са здрави и да подкрепят българските творци.


Снежана Галчева –
Председател на Салон за българска култура и духовност - Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7