Шефкет Чападжиев получи в Чикаго най-високото отличие на МВнР

Начална страница | Личности | Шефкет Чападжиев получи в Чикаго най-високото отличие на МВнР
image
Награденият Шефкет Чападжиев и генералният консул на Р. България в Чикаго Иван Анчев

За поредна година българското генерално консулство в Чикаго събра, на специален предновогодишен прием в център “Магура”, активисти на българската диаспора в града ни.
Сред поканените бяха и доайените на българската общност – 92-годишният г-н Александър Дърводелски и 80-годишният бизнесмен Шефкет Чападжиев.
Екипът на консулството, начело с генералния консул Иван Анчев и консул Людмила Тасева, бяха организирали празничната вечер, за да направим равносметка за изтичащата 2019 г.
Г-н Анчев се обърна към присъстващите с кратко благодарствено слово като изброи някои от най-важните радостни и тъжни моменти за нашата общност в Чикаго. В самия край на словото си, генералният консул разкри и най-приятната изненада на вечерта – МВнР удостоява Шефкет Чападжиев с най-високото отличие на Външно министерство – «Златна лаврова клонка» – за цялостната му родолюбива дейност, за оказваната подкрепа на българските граждани, живеещи в района на Чикаго, за безспорния му принос за съхраняване на българската култура и идентичност, и по повод 80-годишния му юбилей.
До настоящия момент тази висока награда е била връчена в САЩ само на 4-5 човека, сред които са Хилари Клинтън, Джон Байърли и г-жа Пенка Френч – почетен консул на Република България за района на Западна Пенсилвания. През 2014 г., за принос към запазване на българския национален дух и история, друг приятел на нашия сайт, д-р Иван Гаджев от Детройт (починал през 2017 г.), също бе награден с нея.
Шефкет Чападжиев – с псевдоним “Чап” е известен със своята благотворителна дейност най-богат български емигрант в САЩ.
Роденият на 24 април 1939 г. Чападжиев, заедно с Хамид Русев – друг добре познат емигрант в града ни, бягат от България през границата на 30 юли 1963 г. Гръцките гранични власти ги държат в лагер почти година, преди те да поемат към Чикаго.
С кораб пристигат в Ню Йорк. Слизайки на пристанището, Чападжиев има в джоба си 75 цента. Започва работа като разносвач на олио по улиците, след което работи във фабрика за шмиргели. Година по-късно се мести във Вашингтон, където започва работа в ресторанта на Международния валутен фонд, а след това и в малка печатарска компания. Пет години по-късно купува на старо три машини за сгъване на хартия и с това открива първата си фабрика.
Днеc Чападжиев притежава имоти в Чикаго, Ню Йорк, Флорида, Еквадор. Държи много апартаменти и хотели в най-скъпите части на Америка. Обявен е за почетен гражданин на щата Илинойс и на родния си град Мадан. Известен е и като първия българин, платил 200 000 долара, за да лети в Космоса. Голям дарител е на църковната българска общност в Чикаго, на сиропиталища и социални домове в САЩ и България. С негови средства бе поставен бюст на Алеко Константинов в Чикаго, както и няколко години бе поддържан първият български клуб в града.
От Еврочикаго припомняме, че тази година болницата в Мадан се сдоби с нова медицинска апаратура, благодарение именно на Чападжиев, който дари сумата от 1 млн. долара за лечебното заведение в родния си град.
Тържеството продължи с коктейл, с много разговори и… снимки.
Eurochicago.com


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7