„Златната лаврова клонка“ на МВнР бе връчена на Шефкет Чападжиев

Начална страница | Личности | „Златната лаврова клонка“ на МВнР бе връчена на Шефкет Чападжиев
image

От името на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев награди българския предприемач и филантроп в САЩ Шефкет Чападжиев с почетен знак „Златната лаврова клонка“ - най-високото отличие на Министерството на външните работи.
Наградата му бе присъдена за цялостната му родолюбива дейност, оказваната подкрепа на българските граждани в района на Чикаго, както и за безспорния му принос за съхраняване на българската култура и идентичност и по повод неговия 80-годишен юбилей.
Шефкет Чападжиев е виден предприемач, филантроп и благодетел на българската общност в района на Чикаго. Роден е на 24 април 1939 г. в Мадан. Напуска нелегално България през 1963 г. Година по-късно пристига в САЩ и се установява в Чикаго, където живее и до днес.  През годините Чападжиев се утвърждава като един от стожерите на българската общност в САЩ. Той е сред дарителите на две от българските църкви в града – „Света София“ и „Свети Иван Рилски Чудотворец“. В средата на 90-те години на ХХ в. открива със свои средства първия български културен и информационен център в Чикаго. Финансира също създаването на първия български вестник в града – вестник „България“.
Награждаването на Шефкет Чападжиев се състоя на събитие на Генералното консулство на България в Чикаго, на което бяха представени и по-важните моменти от живота на българската общност в града и Генералното консулство за 2019 г. Присъстваха множество представители на българската общност в града, сред които директори и учители от българските училища, ръководители на обществено-културни и религиозни организации, обществени дейци.

CONSULATE GENERAL OF THE REPUBLIC OF BULGARIA
Chicago, IL
737 N. Michigan Avenue, Suite 2105
Chicago, IL 60611
(Building entrance is from Chicago Ave.)
Phones: +1 (312) 867-1904
         +1 (312) 867-1905
Fax: +1 (312) 867-1906
E-mail: consulate.chicago@mfa.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7