На 29 Октомври 2019 година ни напусна Стефан Димитров, носител на българската култура и силния български дух в Чикаго

Начална страница | Личности | На 29 Октомври 2019 година ни напусна Стефан Димитров, носител на българската култура и силния български дух в Чикаго
image

Стефан Димитров беше широко скроена личност. В началото на 80те години завършва Консерватория в София и известно време работи към Министерство на Културата.Той имигрира в САЩ през 1990 година, и като всеки имигрант се бори  за своето оцеляване както и за събиране със семейството си. Животът му на  емигрант протече нестандартно, той беше изпълнен с много идеи, кураж и направи всичко възможно за тяхното осъществяване. Стефан  продължи благородното дело на старите имигранти които  поддържали българския дух с издаването на вестници и списания.
През 1995 година Стефан Димитров създаде първото българско радио в Чикаго, финансирано изцяло с негови средства. Сравнително малобройната българска общност по това време с вълнение и наслада слушаха новините и репортажите на Радио „Алеко”.
През 1997 година Стефан с подкрепата на съпругата си Таня предприе усъществяването на  друга своя идея – създаването на Български Културен Център в Чикаго. Много години този център бе
единствен и имаше значителен принос, влияние и авторитет като българско културно и обществено представителство.
 Клубът, както всички българи го наричаха, беше спасителен остров, място за социални контакти и всестранна помощ за новопристигналите.
Стефан Димитров като основател на Български Културен Център беше също така
пионер в областта на културната дейност в Чикаго. Той организира концерти на едни от най-известните български изпълнители като Лили Иванова, Щурците, Сигнал, Орлин Горанов, Маргарита Хранова както и гостуването на няколко театрални постановки в Чикаго.
Не на последно място трябва да се спомене създаването на българската телевизионна програма „Алеко” през 2000 година. Програмата отразяваше ежеседмично както новините от България, така и репортажи и интервюта за събитията в Чикаго.
Стефан Димитров остави трайна следа в живота на българската  емиграция в Чикаго и ще остане в сърцата на много българи.

Светла му памет!

Стефане почивай в мир там горе на небето!

Специално за в. „България СЕГА“

От всички признателни чикагски българиОценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7