Д-р Атанас Скатов отново към Покрива на света

Начална страница | Личности | Д-р Атанас Скатов отново към Покрива на света
image

Казват, че „човекът е човек, когато е на път“. Но..., когато пътищата водят нагоре – към най-високите точки на нашата планета, човек ли е човекът? Земен ли е или... там, горе, става неземен?
Д-р Атанас Скатов сподели с нас, че и там, горе, над 8000 метра, под Дома на боговете, човек остава земен.
Ето какви новини ни изпрати той от базовия лагер на връх Дхаулагири (8167 м) в Хималаите, Непал:
28 септември 2019 г.:
„На ледника преди базов лагер се правят осигуровки по скалите, за да може да преминем по-безопасно. На тази снимка се вижда, че осигуровки е имало 2 метра, 6 метра, както и на 20 метра от сегашното място. Последните осигуровки не се виждат на снимката, защото са над 20 метра над мен. С тази снимка се вижда много ясно как ледникът се смалаява надолу с годините. Това е от затоплянето на планетата и както продължава, много скоро няма да останат ледници.
Също така между базов лагер и лагер 1 вдясно имаше преди 3 години голям и хомогенен ледник. В момента се виждат вече скали и ледникът си заминава.
Моля да се замислим върху всичко това и какво може да направи всеки един от нас, за да намали вредния ефект и запази природата на нашата планета!
19 септември 2019 г.:
„Здравейте, от базовия лагер на Дхаулагири (4750 м)! От вчера не е спирало да вали сняг. Има около 50 см нов сняг на базовия лагер. От базовия лагер нагоре сигурно е повече снегът. Непрекъснато падат лавини от близките върхове. Продължава да вали, не спира, като предните дни валеше дъжд, а последните два дни – сняг.
Засега не можем да мръднем никъде. Единствено и само стоим на базовия лагер в палатките. Надяваме се следващите дни да спре да вали, за да можем да се качим във височинните лагери, защото няма много време, за съжаление. Но единствено и само планината решава кога, как и какво да се случи. Ние можем само да бъдем позитивно настроени и да вярваме, че действително ще се качим тази година.
Благодаря на всички за подкрепата. Благодаря ви сърдечно! И до скоро!“
На 7 септемрви 2019 г. известният наш алпинист д-р Атанас Скатов отпътува от София за Катманду през Доха.
На 10 септември той пристигна в Покхара – втория най-голям град в Непал.
На 12 септември д-р Скатов започна трекинга от Марфа към базовия лагер на връх Дхаулагири.
На 15 септември той пристигна на базовия лагер и започна аклиматизацията.
Д-р Скатов предвижда да изкачи връх Дхаулагири и през октомври да се завърне в България.
Нещо повече:
До момента д-р Атанас Скатов е изкачил 9 от 14-те осемхилядника на Земята:
• Еверест (север) 8848 м., Хималаи, 2014 г. (първо изкачване)
• Манаслу, 8163 м., Хималаи, 2015 г.
• Анапурна I, 8091 м., Хималаи, 2016 г.
• Макалу, 8485 м., Хималаи, 2016 г.
• Лхотце, 8516 м., Хималаи, 2017 г.
• Еверест (юг) 8848 м., Хималаи, 2017 г. (второ изкачване)
• Чо Ою, 8201 м., Хималаи, 2018 г.
• Кангчендзьонга, 8586 м., Хималаи, 2019 г
• Гашербрум I, 8080 м., Хималаи, 2019 г.
• Гашербрум II, 8035 м., Хималаи, 2019 г.
Само за няколко месеца през 2019 г. д-р Скатов изкачи три от 14-те осемхилядни гиганта на планетата:
• Кангчендзьонга, 8586 м., Хималаи, 2019 г
• Гашербрум I, 8080 м., Хималаи, 2019 г.
• Гашербрум II, 8035 м., Хималаи, 2019 г.
Ако през следващите седмици успее да изкачи Дхаулагири, това ще бъде четвъртият му връх за тази година. С това общият брой изкачени осемхилядници от д-р Скатов би станал 10. Знаем, че от българските алпинисти до момента единствено Боян Петров е успял да изкачи 10 осемхилядника. Впоследствие, на път към единадесетия (връх Шиша Пангма, 8013 м), той остана завинаги в прегръдките на планината.
Връх Дхаулагири
Дхаулагири се намира в Хималаите и е висок 8167 м. Върхът отстои на 33 км по въздушна линия западно от масива на Анапурна (8091 м). Преведено от санскрит Дхаулагири означава „Бяла гора“. Интересно е и това, че през 50-те години специалистите нарекоха върха „Костеливия орех“, а по-късно - „Планината без милост“, причинил страдания на многобройни алпинисти. Посочва се също така, че Дхаулагири държи първенството по броя на безуспешните опити за неговото изкачване.
От 1808 до 1832 г. се е считало, че Дхаулагири е най-високият връх на Земята. Едва през 50-те години на 20 век алпинистите му обръщат особено внимание.
За първи път Дхаулагири е изкачен на 13 май 1960 г. от швейцарско-австрийска експедиция. Първото зимно изкачване на върха е извършено от японеца Якио Коидзуми и шерпа Нима Вангчу. Първата жена, достигнала върха на 6 май 1982 г., е белгийката Лутгарде Вибийс.
Алпинистът доц. Сандю Бешев пише в книгата си „България на крачка от Хималайската корона: „Връх Дхаулагири може да се каже, че е бил благосклонен към нашите алпинисти, защото в различно време на върха са били 5 българи.“: Радко Рачев, Тончо Тончев, Борислав Димитров, Николай Петков и Боян Петров.
Надяваме се, че д-р Атанас Скатов ще бъде шестият българин, изкачил Дхаулагири.
Скъпи Наско,
На добър път към следващия осемхиляден гигант – Дхаулагири! Ще очакваме с радост да ни съобщиш: „На върха съм, Наско!“, а след това жив и здрав да се завърнеш в България.

Д-р Ваня Велкова
в. „България СЕГА“, Берлин
Снимките са предоставени от д-р Атанас Скатов и се публикуват с неговото съгласие.


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7