Ангел Караньотов на мото събитие в Sofia Ring Mall: Баща ми е моят пример

Начална страница | Личности | Ангел Караньотов на мото събитие в Sofia Ring Mall: Баща ми е моят пример
image

Наскоро в Sofia Ring Mall се проведе специален ивент на Shell, който промотира колекционерските модели на моторите Ducati. Събитието продължи 2 дни, през които всички хора имаха удоволствието да се докоснат до скоростните машини на италианската марка. Лице на мероприятието беше 4-кратният европейски шампион по СуперМото - Ангел Караньотов, който наскоро записа рекорд за най-бърза обиколка на пистата в Сарес. Екип на Dir.bg отиде на място, за да се срещне със шампиона.
За Life синът на Аня Пенчева и Ивайло Караньотов сподели за новата титла, скоростния живот, любовта към половинката си Ива и още...
Ти представи специалното събитие на Ducati и Shell в Sofia Ring Mall, от колко верме си тяхно лице?
Партньорството между мен, Ducati и Shell съществува вече от 3 години. От самото начало, когато планирахме ивента, мислихме как да го направим по-интересно за хората, как публиката да бъде по-близко до самите мотори и да добие представа за моделите в реален размер. Също така обсъждахме как да разкажем повече на аудиторията за наградите, които могат да бъдат спечелени и за специалните намаления.
Как реагираха хората на досега със скоростните машини?
Тези събития винаги са много хубави, защото на тях хората без познания за мотоциклетите, се сблъскват с машините. Онези, които наистина разбират от мотори, със сигурност вече са ги виждали на други места. Така че е по-интересно да видиш реакциите на останалите, които не са имали контакт с тях. Понякога е доста забавно и определено предизвиква хубави емоции.
Какво ти носят подобни срещи с почитателите ти?
Карат ме да се чувствам добре (смее се). По начало съм малко лаконичен, но винаги има някой, който успява да ме разсмее и общо-взето завързвам разговор с всеки.
С какво са по-специални моторите, които видяхме, представени в Sofia Ring Mall?
Това бяха мотоциклети на марката Ducati, а всички знаем, че те са като Ferrari за моторите. На практика това са най-хубавите машини, които могат да се купят на пазара, те са бързи, високотехнологични, но в същото време са безопасни. Сред изложените модели имаше голям контраст - както имаше типично градски мотор, който, преди всичко, е направен, за да бъде комфортен и удобен, така имаше и високоскоростен мотоциклет, който е създаден за състезателната писта.
Имаш ли фаворит от конкретните модели?
Разбира се, това е "Ducati Panigale". Именно с него се състезавам и той бе част от изложението. Независимо от вкусовите предпочитания, всеки човек би си намерил "Ducati", който да му хареса. Имаше "нейкеди" (бел. ред.: мотори, които са без пластмасови панели), както и такива, които са с "рокерска стойка" - с краката напред, също така и високопроходими и скоростни модели.
Връзката ти с "Ducati" е много специална. Сам казваш, че си роден за своя мотор.
Точно така. Ще бъде нескромно да кажа, че "Ducati" са произвели мотор за мен, по-скоро аз съм създаден за този мотоциклет.
Какви награди получиха посетителите?
Получиха умалена реплика (1:18) на мотора, който най-много харесват. Също така тениска с моя снимка върху мотоциклета, с който се състезавам, кадърът е от рекордната обиколка в Серес. Отделно взеха отстъпка за зареждане на гориво в Shell, както и за покупка на екипи от "Overdrive", съответно на "Dainese", каски на "AGV", "Icon" и много др.
Като оставим настрана това прекрасно събитие, наскоро беше замесен в неприятен случай край Сапарева баня, в който беше обвинен в побой. Отмина ли всичко?
Да... И никога не е имало проблем, но все още никой не ме е попитал и затова си мълча.
Ето, сега те питам.
Тази случка е недоразумение, което съм забравил много отдавна.
Как стоят нещата в професионален план? Да очакваме ли скоро нова шампионска титла, например на тазгодишния "BMU European Road Racing Championship 2019", на който се състезава?
Тя вече е факт и то 2 кръга преди края.
Честито! Как се чувстваш?
Благодаря ти. Щастлив съм, защото с този мотоциклет успяхме да вземем 7 победи от 7 старта. На практика вече сме републикански шампиони. В момента с отбора гледаме да не се разконцентрираме и целта ни е източноевропейската титла.
Каква е твоята формула за успех?
Никога не съм се чувствал комфортно да давам рецепти за успех. Истината е, че много се работи, при това непрекъснато и то не само аз, а още 20-30 души, които седят зад идеята. Още повече без подкрепа от семейството, това няма как да се случи. Баща ми не спи, той влага голяма част от силите си в мотоциклета, неговото развитие и усъвършенстване... Не спи и механикът от "Ducati", както и мениджърът ми и още редица други хора от отбора. Всички се трудят - може би това е рецептата, която винаги ще върши работа.
Какво включва личната ти подготовка?
Сега имам почивка от 2 месеца, която е по-скоро психическа, отколкото физическа, защото наблягам на уроците, които давам в школата си по мотоциклетизъм. Преди състезание обичам да оставам сам, да не си пилея приказките напразно и да се концентрирам върху работата, която трябва да свърша.
Успяваш ли наистина да си починеш, предвид че във вените ти тече бензин, а животът ти преминава на високи скорости?
Да, за това вече наистина имам рецепта - изключвам си телефона, прибирам се в стаята и правя това, което ми е най-приятно. Почивам си с любимия човек и това ми дава сила и увереност.
В тази връзка, скоро ходихте ли с Ива Русинова някъде, като бягство от ангажиментите?
Истината е, че сме много заети и времето ни заедно е вечер. Аз съм огромен късметлия, защото съм случил на домошар като мен самия. Иначе излизаме, при това на места, нетипични за нашата възраст.
Като например?
Планината... Истината е, че обичаме да сме заедно, независимо къде, важното е да бъде тихо.
От колко време сте заедно с нея?
От 3 години и половина.
Къде се крие тайната на щастието ви?
В компромисите.
Свързват те с известните ти родители, но ти имаш толкова големи лични успехи. Не успя ли да се откъснеш от "сянката им"?
Никога няма да изпитвам комплекс от това. Гордея се изключително много с майка ми и обичам хората да ме свързват както с нея, така и с баща ми, защото той е човекът, на когото подражавам. Той ми е пример.
Как се промени ти, като човек, през годините?
Започвам да говоря все по-малко, отсявам "приятелите си" повече, като ми остават само близките... Лъган няколко пъти и видях, че животът не е толкова розов, колкото си го представях. Като че ли успявам да различавам по-добре хората.
Ти си спортист и добрата форма е от значение. Как поддържаш своята?
Специфичната тренировка за един мотоциклетист е странна, затова аз не я правя, просто гледам да се развивам добре. Като малък наблягах много на физическата подготовка и това ми създаде добра основа и сега мога да си позволя да си почивам повече от конкурентите ми. Истината е, че дори след 23-24 годишна възраст, организмът не реагира по същия начин на тренировките и започват да се появяват болежки, пукания, тракания... Но съм щастлив, че навремето, когато е трябвало, съм натискал здраво.
Всъщност, ти си състезател от малък. Качваш се за първи път на мотор едва на 3 години.
Да, така е. Интересно е, че тогава не обичах моторите, но баща ми ме караше. Не бях щастлив от този факт и често съм плакал. Но в един момент видях, че това си е моето призвание.
Осъзна го преди първото ти състезание, в което си участвал когато си бил на 9 г., или по-късно?
След това. На първото състезание ме "биха" много, но на второто аз победих и всичко се промени.
Какво ти даде този екстремен спорт?
Не може да се опише с думи, но със сигурност ме възпита. Някой ден детето ми определено ще тренира, без значение какво. Дисциплината, която изгражда спортът, не може да бъде дадена от родител или приятел. Това е нещо различно и учи на страхотен самоконтрол. Изисква много сила и въпреки факта, че не спираш да мериш сили с опонентите си, всъщност се бориш най-вече със себе си и гледаш да си по-добър от предишния път.
Каза, че в момента не тренираш, но спазваш ли някакъв хранителен режим?
Абсолютно никакъв. Ям много, пия много и всякакви течности, но не и алкохол. Не пуша, но със сладкото прекалявам до опасни измерения.

Стелиян СТОИМЕНОВ
dir.bg
за в. „България СЕГА“
Снимки: Павлин Даскалов


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7