Д-р Атанас Скатов на път към осемхилядниците Гашербрум I и Гашербрум II

Начална страница | Личности | Д-р Атанас Скатов на път към осемхилядниците Гашербрум I и Гашербрум II
image

Ето какво разказа в последното интервю нашият известен алпинист д-р Атанас Скатов:

 

„На 13 юни тази година заминавам за Пакистан, за да изкача още два осемхилядника: Гашербрум I и Гашербрум II.

„След 60 дни експедиция на Кангчендзьонга имах само 20 дни, за да се възстановя, но се чувствам в добра форма и заминавам за Пакистан.“

По повод експедицията на Кангчендзьонга (8586 м) през април и май 2019 г.: „Трудно се достига базовият лагер, защото е на голяма височина (5500 м). Върви се повече от десет дни. Не зная друг осемхилядник, за който, за да се достигне само базовият  лагер, трябва да се върви десетина дни. При това 27 километра се ходи само по ледник. Нощувката е също върху ледника.“

„От осемхилядниците, Анапурна е върхът, с най-малко изкачвания. С тазгодишните 32 (и от всичките предишни години - 277) изкачванията на този връх стават 309. След Анапурна по най-малък брой изкачвания се нарежда Кангчендзьонга –  430.“ В сравнение с това изкачванията на Еверест, отчетени до края на 2018 г., са вече над 8400.

 „Един от шерпите ми каза наскоро: „Тук, в Хималаите, преди 20-30 години имаше един ледник. В момента го няма.“ Имам също колеги, стари алпинисти, които са били на много места и сега, гледайки си снимките от предишни години, казват, че даден ледник, който преди е бил на дадено място, или наполовина е намалял, или изцяло е изчезнал.“

„Разтопяват се ледниците, топят се ледовете и на полюсите... Изчезват редица растителни и животински видове. Замърсяването на нашата планета е застрашително...“

„Само всички заедно, ако се прогрижим за нашата планета и дадем нещо от себе си, имаме шанса да запазим нашата природа. Защото с този огромен темп, с който се увеличаваме всеки ден и изчерпваме природните ресурси, а от друга страна страшно силно замърсяваме природата, няма как това да продължи до безкрайност. Просто ще има един край и той от ден на ден става все по-близо. Аз смятам, че до 15-20 години ще има много сериозни отражения. А след 15-20 години, ако се покачи покачи температурата с още 2-3 градуса, ще има миграции на хора, ще се търсят нови по-подходящи места за живеене, ще има проблеми...“

„Живот и здраве, към средата на август трябва да се прибера от Пакистан в България. Каквото е писано, ще стане.“

 

Връх Гашербрум I

Връх Гашербрум I (англ. Hidden Peak), наричан още „Скритият връх“, е разположен на височина 8080 м. в планината Каракорум в Пакистан. Първото изкачване на Гашербрум I е осъществено на 5 юли 1958 г. от Петър Шьонинг и Андрю Кауфман. Първата жена, изкачила този връх, е французойката Мари-Жозе Валенцо. Първите българи, изкачили върха на 26 юли 2009 г., са Дойчин Боянов, Боян Петров, Николай Петков и Николай Вълков.

Гашербрум II

Връх Гашербрум II, наричан още „Блестящата планина“, е разположен на височина 8035 м в планината Каракорум в Пакистан. Първото изкачване на този връх е осъществено на 7 юли 1956 г. като в австрийската експедиция участват Фриц Моравец, Йозеф Ларх и Ханс Виленпарт. След това 19 години никой не нарушава спокойствието на този връх. На 2 февруари 2011 г. Симоне Море, Денис Урубко и Кори Ричардс изкачват върха - с това Гашербрум II става първият от четирите осемхилядника в Каракорум и първият от петте пакистански осемхилядника, който е изкачен през зимата. Тъй като на върха са стъпили повече от 20 алпинистки, някои го наричат „женския връх“. Първите българи, изкачили на 23 юли 1992 г. Гашербрум II, са Господин Динев и Радко Рачев.

 

За д-р Атанас Скатов:

Д-р Атанас Скатов, единственият в света алпинист веган; единственият българин, изкачил седемте континентални първенци; алпинистът, изкачил два пъти връх Еверест.

До момента д-р Скатов е изкачил 7 от 14-те осемхилядника. Това го прави вторият българин по брой изкачени осемхилядници след Боян Петров. Нашият алпинист Боян Петров бе изкачил 10 осемхилядника и през 2018 г., на път за 11-я осемхилядник (Чо Ою, 8201 м), остана завинаги в прегръдките на Хималаите.

 

Д-р Скатов е първият българин, приключил с успех проекта „СЕДЕМТЕ КОНТИНЕНТАЛНИ ПЪРВЕНЦИ“ (англ. Seven Summits):

 

           връх Ухуру, 5895 м., (Африка), 2013 г.

           връх Елбрус, 5642 м., (Европа), 2013 г.

           връх Аконкагуа, 6962 м., (Южна Америка), 2014 г.

           връх Карстенц-Пирамид, 4330 м., (Австралия и Нова Зеландия), 2014 г.

           връх Винсън масив, 4892 м., (Антарктида), 2014 г.

           връх Еверест, 8848 м., (Азия), 2014 г.

           връх Денали, 6197 м., (Северна Америка), 2017 г.

 

Д-р Атанас Скатов провежда експеримент с изкачването на 14-те осемхилядника на Земята в планините Хималаи (Непал/Китай) и Каракорум (Пакистан) без консумация на животинска храна (англ. Speed x 14 x 8000 x Vegan Himalaya and Karakorum).

 

·         Д-р Скатов е изкачил до момента следните 7 осемхилядника:

           Еверест (север) 8848 м., Хималаи, 2014 г. (първо изкачване)

           Манаслу, 8163 м., Хималаи, 2015 г.

           Анапурна I, 8091 м., Хималаи, 2016 г.

           Макалу, 8485 м., Хималаи, 2016 г.

           Лхотце, 8516 м., Хималаи, 2017 г.

           Еверест (юг) 8848 м., Хималаи, 2017 г. (второ изкачване)

           Чо Ою, 8201 м., Хималаи, 2018 г.

           Кангчендзьонга, 8586 м., Хималаи, 2019 г.

 

 

Д-р Скатов е поставил редица рекорди, за които сме разказвали в интервютата с него, както и в предишни материали, публикувани във в. „България СЕГА“.

„Д-р Скатов е явление в българския алпинизъм.“ – посочва доц. Сандю Бешев, един от няколкото българи, изкачили през 1967 г. първия български седемхилядник (пик Ленин, 7134 м.) - историческо постижение за онова време.

Д-р Скатов за възможностите и за себе си...

·         „Казвам се Атанас Скатов, на 37 години съм по лична карта, 17 години по тяло, 323 години по душа, 74 години по дух и 5 години по хитрост.“

·         „Всичко е възможно и нека всеки вярва в мечтите си и в силата на духа си.“

 

Скъпи Наско,

Ето, че отново поемаш пътя към върховете... Желаем ти здраве, сили и успех!  Заедно сме с теб по пътя напред и нагоре! В мислите си също сме с теб. Очакваме те през август жив и здрав в родна България!

Екипът на в. „България СЕГА“

 

Д-р Ваня Велкова

в. „България СЕГА“, Берлин


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7