Историята на съвременната Пепеляшка – от емигрантка и чистачка до евродепутат!

Начална страница | Личности | Историята на съвременната Пепеляшка – от емигрантка и чистачка до евродепутат!
image

Ако трябва да обобщим поуките от детските приказки и да изберем тази, която се откроява сред останалите, то тя неизменно би звучала така: Не се предавай! Историите, които ни разказваха вечер, когато бяхме деца имаха за цел да дадат добра основа от добродетели, върху която с времето да се изградят личностните ни качества. Те ни вдъхновяваха и вдъхваха кураж, когато най-много се нуждаехме от него. Но с годините и суровата реалност, в която всички израснахме, посланието в детските книжки си остана там, запечатано между страниците. И благодарение на нашето съмнение и силно разочарование от действителността започна постепенно да избледнява…
Ако сега ни попитат вярваме ли в тях, едва ли бихме дали положителен отговор. Приказките са деца, нали? Защото само един хлапак, все още неподвластен на тежестта на живота и неговото огорчение, би повярвал в тях. Но истината е, че това би било грешно становище. Приказките съществуват и това не е някакво „сладникаво“ и „захаросано“ убеждение, с цел вдъхване на оптимизъм сред свят изграден от песимисти, а съвсем реален факт! И онези от вас, които с готовност биха го оспорили… е, най-вероятно просто отдавна са нарушили приказния закон и са се предали. И докато едни са се отказали, други са герои в собствените си истории, които продължават да пишат и до днес.
Костадинка Кунева е от представителите на вторите. Животът й е достоен да бъде описан със заглавието „Съвременната Пепеляшка“ и би звучал интересно за всеки слушател, най-вече за порасналите. За да им припомни, че чудесата съществуват, ако се бориш за тях. 
Днес Костадинка е 18-ят българин в Европарламента и начело с останалите евродепутати отговаря за законите в Европа. Но не България я излъчва за евродепутат, макар да е родена в пределите й, а Гърция.
Всъщност нашенката още в края на 90-те години на миналия век имигрира от Силистра в столицата на южната ни съседка, където се установява и започва да гради битието си наново. Прави го заради детето си, за да спаси живота му. И носейки рожбата си на ръце преминава държавната граница. Години по-късно тя успява да събере пари, с които да плати операцията на сина си и да го избави от фаталния край, предначертан от лекарите. В началото, обаче, историкът-етнограф, който Костадинка е по образование остава зад гърба й, защото през 2001 г. започва работа като чистачка в метрото на Атина. Но нелеката професия далеч не е най-трудния й период, понеже през 2008 г. става жертва на двама души, които я заливат с киселина. Пресрещат я след късна смяна, като единият я държи, а другият безмилостно излива върху нея разяждащото кожата й вещество. След случилото се цяла Гърция знае името й, а из целия град шестват протестиращи в нейна подкрепа. След нападението претърпява множество операции, като едва не изгубва зрението си.
И въпреки дългогодишното си пребиваване в страната, Кунева получи гражданство едва тази година, като знак на благодарност към нейната политическа дейност.  
Тя синдикален лидер на атинските домашни работници. На изборите за членове на Европейския парламент на 25 май 2014 година тя е избрана за евродепутат със „СИРИЗА“ и влиза в Европейската левица – GUE/NGL. Кунева е третият българин, подсилил силистренското лоби в Европарламента след Дилиз Хюсменова и Момчил Неков.
За себе си казва, че не се приема като професионален политик, макар гръцката лява партия „СИРИЗА“ да й предлага оферта за втори мандат. Тя лобира за сътрудничество между страните от Балкана, като държи настрана темите с общ интерес, като например образованието. Но правата за работниците тлеят като жар в душата й, затова заедно с Георги Пирински и колегите им от социалната комисия, склоняват ЕП да направи платформа срещу недекларирания труд. Вече има предложения за добре организирани Инспекции по труда на европейско ниво, което означава, че проверката на временните трудови договори в Европа ще се осъществява по-лесно.
Прост пример за това е, че ако гръцка фирма наеме български работници за Франция или Германия, Инспекциите по труда и в трите страни ще могат заедно да я проверяват.
Според нея онзи, който не е работил като евродепутат, не знае колко е натоварена и интензивна програмата на представителите на гласоподавателите в парламента. Самата тя е пропуснала операция, на която е трябвало да се подложи като част от рехабилитацията си, заради ангажимент свързан с депутатската й професия.
В Гърция я наричат „Нашата Константина“, българката показала им стойността на достойнството и силата на смелостта.
Приказката на Костадинка Кунева продължава, макар началото й да е било повече от сурово и несправедливо, но преминавайки го, тя самата е доказала, колко могъщи могат да бъдат човешкия дух и воля.
Пожелаваме й успех!

Стелиян СТОИМЕНОВ
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7