Шефкет Чападжиев и Лили Иванова навършиха 80 на една и съща дата

Начална страница | Личности | Шефкет Чападжиев и Лили Иванова навършиха 80 на една и съща дата
image

24-ти април 1939 г., това е датата, на която се ражда Шефкет Чападжиев в град Мадан, както и Лили Иванова в град Кубрат.
Примата на българската поп музика учи и работи първоначално като медицинска сестра, но през 1961 г. започва своята музикална кариера. Първата й песен е „Витоша“ по музика и текст на Михаил Манолов, а първата й награда е „Златен Ключ“ през 1966 година в Братислава. След хиляди концерти и стотици песни Лили продължава да радва многобройните си почитатели. Тя е известна със своя безкомпромисен професионализъм в работата и дисциплина по отношение на поддържане на своя външен вид. Не яде сладко и месо. Ляга рано и става късно.
Шефкет Чападжиев е един от старите емигранти, който пристига в Чикаго заедно с приятеля си Хамид Русев през 1964 година. Имал в джоба си само 75 цента, а сега е милионер и един от най-богатите българи в чужбина. Чап е известен също и със своите дарения както в Чикаго, така и в България. 
Ето какво сподели българската журналистка Нери Терзиева по повод този двоен празник:
„Чап носи в себе си най-доброто от България и от Съединените американски щати. И ако искате да видите как двете нации всъщност си приличат и са в пълна хармония помежду си - вижте Шефкет Чападжиев. Когато преди близо 30 години за сефте отидох на гости в Чикаго, той ми показа мегаполиса първом през бедните квартали. Не заради друго, а за да ме запознае с младежи, работещи бясно, за да дадат друг живот на роднините си. Чап продаде бизнеса си, когато във фабриките му се появиха първите "юниъни" (синдикати). Не понесе друг, извън професията му, да раздава оценки и по-често - етикети на работниците му. Дъщерите му тръгнаха по друг път. Eдната е университетски преподавател, най-добрия млад експерт по Шекспир в нюйоркския университет. Малката е композиторка, пианистка и джаз-изпълнителка. Чап кротко представя нещата така: "Лесно е да си ляв, когато баща ти е десен". А момичетата са прекрасни. В "арт-а" са, казва Чап, защото и майка им е там. Магдалена, Маги, е еквадорка, гореща кръв, твори невероятни малки порцеланови фигурки, рехабилитира физически възпрепятствани хора. Маги и Шефкет се влюбили един в друг във вечерното училище по английски. Синът на Чап е с вродено тежко заболяване. Заради това семейството полага стотици дни доброволен труд в дома за младежи с ДЦП. А Маги казва: "Господ ни изпрати Ангела си вкъщи". Другото го знаете: Чап е избягал от комунизма преди близо 60 години, заедно с приятеля си Хамид. Чап е Странджата за поколения емигранти в Чикаго. Наскоро Шефкет дари $1 млн. долара на малката болница в Мадан. Там издъхнаха майка му, баща му, сестра му, а съвсем наскоро - и брат му. Защо на болницата? Защото пред болестите всички са равни, казва Чап - млади, стари, християни, мюсюлмани. Чап днес навършва 80 години. (И брат ми днес има рожден ден.) Да е честит Чап - големият ми брат. Да е честит и Бет - малкият ми брат. (Да живее Лили Иванова, също родена днес)!“

Надя Минкова

в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7