"Да надскочиш съдбата" - документален филм за проф. Минко Балкански

Начална страница | Личности | "Да надскочиш съдбата" - документален филм за проф. Минко Балкански
image
Проф. Минко Балкански /Снимка: Архив на Фондация "Миню Балкански"/

На 16-и април в Дома на киното в София се проведе премиерата на пълнометражния документален филм на режисьора Панчо Цанков "Да надскочиш съдбата". Лентата е разказ за невероятната съдба на едно момче от българското село Оряховица, което стига до върховете на световната наука. Това е историята на световноизвестния физик от български произход проф. Минко Балкански. Филмът е произведен от Филмова агенция "Синис". Сценаристи са Панчо Цанков и Марио Марков, музикален оформител - Мариана Вълканова, монтаж - Стефан Бояджиев, директор на продукцията - Зоя Заранкова.

На 15-и юни т.г. предстои още една премиерна прожекция на филма в родния край на бележития учен, на която ще присъства и той самият.
Всъщност, заглавието на филма се ражда от една мисъл на проф. Балкански:
"Като малък, много исках да се катеря по скалите. Бяха стръмни и не успявах, но всеки ден си казвах "Утре ще стане!" Винаги съм се стремял да правя неща за надмогване. Да се надскочиш! Това е моят живот!" проф. Минко Балкански.

Кой е той?

Минко Минев Балкански е роден на 24 юли 1927 г. в с. Оряховица, Старозагорско. Считан е за един от най-известните учени в областта на физиката в световен мащаб. Българин с френско гражданство, който от дълги години живее и работи в Париж, но не е забравил българските си корени и развива мащабна благотворителна дейност у нас.

Още като ученик в България взима по два класа на година. Нао 15 става студент в Софийския университет! Още от онези години е запленен от съдбата на Луи Пастьор и неговата цел е университетът на великия френски учен. Успява да замине за Париж, но не е приет в университета, тъй като там имат право да учат само французи. По-късно завършва Националното висше училище по химия в Бордо. Става доктор на науките на 27 години, а година по-късно, когато е на 28 - професор по физика.
Представял е свои изследвания в 34 университета в Европа и Америка. Преди да стане професор в университета "Мария и Пиер Кюри" в Париж, работи в Масачузетския технически университет. Бил е лектор в Япония и Китай. Автор е на над 30 книги и на над 2000 страници научни публикации.
Проф. Балкански е почетен професор на Университета "Пиер и Мари Кюри" в Париж, многократно е бил гост-професор в Калифорнийския университет, поддържа дългогодишно сътрудничество с Китай, с Висшия институт за научни изследвания в Индия, член е на Индийската академия на науките, командор със Звезда на Ордена за заслуги към Полша, доктор хонорис кауза на Софийския университет и пр.
След 1993 г. проф. Минко Балкански се заема с активна дейност в помощ на науката и образованието в България. Създава Фондация "Миню Балкански", именувана в памет на баща му Миню Балкански, и ситуирана в родното село Оряховица - с библиотека, учебна зала по информатика, музей и пр. Ученият купува и реставрира няколко къщи в родния си край и ги превръща в етнографски комплекс, в който се провеждат курсове по информатика, срещи, семинари и занимания по френски. Фондацията организира ежегоден конкурс по математика и физика за талантливи български ученици.
Заедно със сина си Ален, проф. Балкански привлича известната американска фондация "Schools Online" от Калифорния, за програма по която да се оборудват с компютри най-добрите гимназии в България.
От 2001 г. Фондация "Миню Балкански" продължава сама дейността си у нас, като до днес е оборудвала с компютри над 106 училища в България. Най-забележителната дейност на фондацията е работата й за повишаване професионалната компетентност на преподавателите по информатика, както и подпомагането на даровити български деца.
Проф. Балкански е създател и на Националния институт за образование в с. Оряховица, открит през 2006 г.; на Лятна академия по цигулка в родното си село, с преподаватели френски педагози; на Летни школи в Созопол за срещи с цел интернационализиране на българската наука и др.
През 2003 г. Проф. Балкански е награден с орден "Стара планина", а през 2004 г. получава статуетката "Мигрант на годината" на Международната организация по миграцията.
Ето какво споделя за него деканът на Софийския университет - проф. Лалов:
"Това, за което му завидях са не успехите, не материалната осигуреност, която той безспорно има, а аз му завидях за това, че той има възможност да контактува именно с това семейство на големите физици, голямата част от които са Нобелови лауреати".
Как тръгва забележителната кариера на този космополит, роден в българското село Оряховица? Във филма разказва самият Минко Балкански:
"Това за мен бе една мечта от детството. Не мечта - намерение. Аз исках и знаех, че трябва да отида във Франция! Ходих дори и при една гледачка в София да ми потвърди, и тя каза "Да, ще заминеш!" И то, когато въобще и птиче не можеше да прелети през Желязната завеса..."
Съпругата му Нели за него:
"Отивам на конференция в Хавай, искаш ли да дойдеш с мене?", ме попита. Казах му "Не мога да дойда така, не е коректно спрямо родителите ми..." , а той ми каза: "Ами тогава да се оженим!".
Увлекателният филмов разказ е дело на сценаристите Панчо Цанков - режисьор на филма, и на филмовия продуцент и оператор - съсценарист на филма - Марио Марков.

Марио Марков, по време на снимките в Нова ГвинеяПанчо Цанков е преподавател в НБУ, член на Международната асоциация за научно-популярно кино в Париж, на Съюза на българските филмови дейци и на Българската филмова академия. Многократно е участвал в национални и международни журита на филмови фестивали. Бил е културно аташе в Париж и зам.-министър на културата на РБългария.
От 2000г е председател на Евро-Български културен център.
Като творец е един от много награждаваните български режисьори-документалисти. Има над 20 национални и международни награди, между които са престижните: Специална награда на Съвета на Европа в Авиньон, Франция; на Специална награда в Острава; Награда за режисура в Словения; Почетен диплом за режисьорско майсторство в Краков; на Специална награда на СБФД. Носител е на орден "Кирил и Методий" - I степен.
Режисьор е на високо оценени филми като пълнометражния документален филм "Дългият път на крокодила" - за живота на остров Папуа, Нова Гвинея. Филмът му "Есенно" бе включен във формата на предаването "Лачените обувки на българското документално кино", като един от най-добрите десет български филма, заснети преди 1989 година.
Марио Марков е филмов оператор, режисьор и продуцент /продуцент и съсценарист на филма "Да надскочиш съдбата"/, и създател на Филмова агенция "Синис". Член е на СБФД, на Асоциацията на филмовите продуценти и на Българската филмова академия. Снимал е в над 60 страни по целия свят. Работил в копродукция с VSO London "New Nichibu Corporation" Япония, "Media Access" USA, "Daikyo Group Company Great Adventure" Австралия, "National Gold PNG", Българският Червен Кръст, Софмедия, и др.
Автор на романа "Дългият сън на крокодила" /2013 г./; продуцент и оператор на филма " Обречените" , награден със "Златна Роза" за документално кино; продуцент, сценарист и режисьор на сериала "Здравей Папуа"; продуцент и сценарист на филма "Дългият път на крокодила" /реж. Панчо Цанков/.
Продуцент е на филмите: сериала "Изборът на делфините" /реж. Стефан Тодоров/, заснет на големия бариерен риф в Австралия, на сериала "Отсам и отвъд" /реж. Панчо Цанков/, на филмите "Тишината в сянката на скакалеца" /реж. Иван Младенов/ и "Там горе" /реж. Георги Люцканов/и на мн. др. Оператор е на наградените филми "Активисти на червения кръст"- продукция на Виетнам, награден с Голямата награда "Златен кораб" на Международния фестивал за червенокръстки филми във Варна и на "Да живееш за да възкръснеш", отличен с Диплом от СБФД на Първия фестивал за операторско майсторство, в памет на Димо Коларов.

Еми МАРИЯНСКА

Impressio.dir.bg
за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7