Как да си върнем парите от надплатените данъци?

Начална страница | Личности | Как да си върнем парите от надплатените данъци?
image

КОВЧЕЖНИКЪТ МАРИЯ ПАПАС СЪБИРА 18 МИЛИАРДА ДАНЪЦИ ГОДИШНО… КЪДЕ ОТИВАТ ТЕ?
На плещите на една жена се крепи данъчното облагане на една от най-големите в световен мащаб икономически общини - Кук, която наброява над 5, 2 милиона жители и в която влизат над 18 милиарда данъци годишно, от тях - 13 милиарда са от частна собственост.
Събраните приходи трябва да се разпределят по най-добрия и бърз начин по местните администрации, общини, училища, полицейски и пожарни администрации и библиотеки.
КОЯ Е МАРИЯ ПАПАС?
Като ковчежник на окръг Кук Мария работи от 1998 г. През 2018 отново е преизбрана с мнозинство за срок от 6 години. Когато започва работа в общината тя заварва голяма бъркотия. Грамада от папки с над 30 милиона недепозирани чекове по рафтовете до земята. Тя не се обезсърчава, на помощ идва солидното и образование и квалификация както и истинският й талант към иновации. 
ОБРАЗОВАНИЕ И ПРИЗВАНИЕ
Адвокат по професия с докторат по психология на консултирането, Папас не се задоволява само с една диплома, изучава и практикува социология.
Внучка на имигранти от Крит, Гърция тя още от дете учи гръцки език и музика. Свири на електронен орган, пътува с оркестри като бас кларнетист, като лидер на мажоретки печели 9 златни медала на конкурс с въртящи палки на барабани.
С идването си в Чикаго от Вирджиния Папас започва активна обществена дейност, имайки солидна квалификация като психолог тя започва да ръководи Център за злоупотреба с наркотици сред тинейджърите. Съпричастна към живота на младите тя ги посещава в затворите, за да беседва с тях.
През 1990 г. Мария Папас кандидатства и печели позицията - Кук коунти комисар и става гуру във финансовия сектор. Помага в организиране ефективността на таксите, разяснява на хората как да следят и  управляват данъците си. Едновременно с тези задължения тя воюва за човешките права и прокарва реформи за прозрачност на бюджета.
След като заема поста ковчежник на Кук каунти, Мария за първи път  превръща хазната в иновативна електронна мрежа с работещи компютри, които дават пълна и изчерпателна информация, както и пълно обслужване на данъкоплатците. Интегрираната разплащателна  система позволява начаса да се провери движението на данъците и тяхното усвояване.
Ежегодно Мария Папас събира различни етнически общности в нейния офис на Коледни тържества или на прес конференции с единствената задача, тази мулти културна и милионна общност да има адекватен и разбираем достъп до данъчната информация на Кук Каунти.
Вярна на своето обществено призвание тя стабилизира уебсайта, който на месец има над 450 000 посетители. С оглед да бъде достъпна информацията, тя го превежда на 24 езици. От 2003г. след интервю на български екип сайтът е преведен и на български.
ДЪЛГОВЕ ОТ НЕПЛАТЕНИ ДАНЪЦИ, ОБЛЕКЧЕНИЯ ПРИ ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ
Тази година с наближаване сезона на таксите Мария започна кампания за информиране своите жители като събра представители от различни общности в нейния офис и на прес конференция подробно изнесе факти за неплатежноспособни жители. Апелира за издирване на такива случаи, за да се информират, ако са пенсионери как да потърсят правата си за данъчно облекчаване.
На въпроси на журналисти какво прави общината, за да се справи с проблемните данъкоплатци, Папас отговори, че се старае компетентно да информира всички структури на администрацията в местните общини и райони както и изготвяне на списъци.
Тя обясни как работи наредбата за непокрити дългове от 2009 г., която дава прозрачност на своите жители и разбиране как се движат данъците и къде отиват техните плащания.
УСИЛИЯТА НА ПАПАС ДА ЗАПОЗНАЕ БЪЛГАРСКАТА ОБЩНОСТ С ДАНЪЧНАТА НАРЕДБА
Чрез своите представители в българската общност Папас иска да запознае повече българи с тази наредба, да ги насочи към нейния уебсайт, който е преведен и на български език, за да могат да си намалят данъците, да потърсят правата си за облекчаване при определени условия.
57, 000 частна собственост ще се рзапродава през май тази година, ако не се погаси данъчния дълг от близо 190 милиона навреме. Около 21, 000 собственици не са предупредени за разпродажбата, защото пощата връща писмата със съобщенията, които не са получени.
22, 000 души дължат по малко от $1000; около 2000 от тях са на пенсионери и 900 от тях са освободени от такси, защото са пенсионери, но те трябва да подадат молба за данъчно освобождаване.
Собсвениците могат да избегнат разпродажбата, само ако платят данъците и лихвите преди деня за разпродажба.
Трябва да отидете на: Cookcountytreasurer.com “Avoid the Tax Sale”. На същия сайт под „Foreign Language Broshures“ ще откриете на български език брошурата „Ръководство за плащане на данъци“, там съвсем изчерпателно ще намерите най-подробно как може да проверите дали са ви надплатили данъците и как да подадете молба за връщане на парите.
Мария разказа случай, при който собственик дължи 4, 000 долара данък върху имот, а му се полага данъчно облекчение на стойност 2,000 долара, ако подаде молба, така че данъците му се намаляват наполовина.
Списък на собствеността по общините е публикуван на сайта на Кук каунти. „Моля всички религиозни лидери, общественици, ако познават някои от собствениците да ги информират за разпродажбата. С тяхна помощ можем да върнем домовете от данъчна разпродажба“, каза Мария на конференцията.
3 май започва разпродажба на домове, бизнеси и земи с неплатени сметки за 2017 г., които се плащат през 2018.
Побързайте да проверите дали ви се полагат данъчни облекчения.
За повече информация : bagovska@yahoo.com
Кина Бъговска
в. „България СЕГА“

_________________________________________________________
Забележка: Горната информация има общ характер и не може да се използва за решаването на индивидуален проблем. За конкретни каузи се обръщайте към квалифициран (лицензиран, ако се изисква по закон) специалист.


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7