Предлагат актьора Димитър Маринов за орден „Св. св. Кирил и Методий“ - втора степен

Начална страница | Личности | Предлагат актьора Димитър Маринов за орден „Св. св. Кирил и Методий“ - втора степен
image

Инициативен комитет от граждани организира онлайн петиция за награждаването на Димитър Маринов с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – втора степен.
Орден „Св. св. Кирил и Методий“, който се връчва в момента, е приемник на ордените „Св. св. равноапостоли Кирил и Методий“ и на „Кирил и Методий“. Той е втори по старшинство в наградната система на Република България, след орден „Стара планина”. Учреден е със Закона за ордените и медалите на 13 юни 2003 г. и бива връчван от президента. С него се награждават български и чужди граждани, които имат значим принос за развитието на културата, изкуството, образованието и науката.
В момента отличието има следните степени: огърлие; първа степен – златен с оранжева лента и втора степен – сребърен с оранжева лента, който се дава на дейци на образованието, културата и читалищното дело.
Инициаторите на петицията, адресирана до президента Румен Радев са на мнение, че мотивация за номинацията на актьора от отличения с „Оскар“ филм „Зелената книга“, може да бъде намерена във всяка медийна публикация за него.
Както описват организаторите, животът и страданията на Маринов, както и любовта и приноса му към изкуството, заедно със засвидетелстваната лоялност към родината и декларираната му принадлежност към българския род са образец за хората на науката и културата с български произход по цялото земното кълбо.
По време на връчването на наградата на Академията, в категория „Най-добър филм“, Димитър излезе на сцената в компанията на своите колеги, но и в тази на българското флагче, което носеше със себе си. Преди да влезе в залата на „Долби тиътър“ той каза, че не е върви сам по червения килим, защото във вътрешния му джоб се крие цяла България, която ще бъде негов придружител в най-голямата холивудска вечер. Така той за сетен път засвидетелства своето родолюбие и почит към отечеството и същевременно напомни на остатъка от света за малката ни, но голяма страна.
Маринов беше специален гост на официалния прием на вицепрезидента Илияна Йотова по случай 3-ти март, който се състоя в Лос Анджелис. Тази година също се отбелязват 116 години от началото на дипломатическите ни отношения със Съединените щати.
„На този ден трябва да помним, че свободата и мирът не са даденост. Българите по света представляват традициите на родината и заедно трябва да градят бъдещето на страната“, каза Йотова. 
Вечерта на 7-ми март Димитър Маринов пристига в България, за да представи лично „Зелената книга“ на София Филм Фест, както и другия филм с негово участие „Снимка с Юки“, в който има значима роля. 

Ако искате да подпишете петицията и да подкрепите награждаването на Димитър Маринов с орден „Св. св. Кирил и Методий“ посетете следния уеб адрес: https://www.peticiq.com/225176

Стелиян СТОИМЕНОВ
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7