Докосване до български творения в Берлин

Начална страница | Личности | Докосване до български творения в Берлин
image
Петя Константинова и д-р Ваня Велкова, откриване на изложбата „С четка и игла“, януари 2019 г., Берлин

„Ръцете. Те на всичко придават живот и този живот остава за нас – издънка на корените, без които не цъфти цвят.“
Лозинка Йорданова


„С четка и игла“ – под това заглавие премина изложбата, на която бяха представени авторски картини на Петя Константинова и български народни шевици от личната колекция на д-р Ваня Велкова.
Изложбата се проведе в Института за езици, изкуство и култура в Берлин. На откриването на 18 януари 2019 г. присъстваха студенти и преподаватели от различни страни, български и немски граждани. Фолклорната формация „Сборенка“ от Берлин поднесе прекрасни танцови изпълнения. Облечени в български носии, танцьорите представиха хора от различни региони на България. Публиката гледаше в захлас и възторжено аплодираше.
В приветствието си към гостите директорката, г-жа Маргит Боймкер, посочи, че е изключително радостна Институтът за езици, изкуство и култура в Берлин да бъде домакин на събитието. Същевременно тя изрази възхищението си от българското изкуство, от очарованието на картините и българските шевици. Директорката сподели, че настоящата изложба е прекрасен повод да се научи повече за българското модерно и традиционно изкуство, за България, както и за град Пловдив, който през тази година е Европейска столица на културата.
Г-жа Петя Константинова поздрави сърдечно присъстващите и пожела на всички да се насладят на красивите картини и шевици, на българските ритми и музика.
Д-р Велкова приветства гостите и благодари на организаторите на изложбата. Тя разказа за високата стойност на българското везмо, уникалността, богатството и трайната символика на българската везбена орнаментика и цветни съчетания. В словото си подчерта древните корени на българските шевици, произхода на имената им, националното своеобразие, изтъкна голямото трудолюбие на българката, нейното фино чувство за естетика, умението й да претворява заобикалящия я свят в багри и образи.
Г-жа Петя Константинова е следвала в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Софийския университет „Климент Охридски“. За себе си тя споделя: „Макар че получих образование в съвсем различна сфера, рисуването е моят начин да изразявам себе си, то е продължение на мислите ми и на самата мен.“ „Промените се случват, независимо доколко са планирани и очаквани и понякога излизането от познатия ритъм не е катастрофа, а нова възможност.“ „Надявам се, че съм успяла да предам в творбите си тази вяра и копнеж по сбъдването на мечтите.“ „В момента живея и работя в Прага, работата ми позволява да пътувам и да не съм зависима от конкретна локация. Използвам всяка възможност за изява в родината си и периодично участвам в различни арт формати, изложби и фестивали там.“ Изложбите на Петя Константинова се радват на успехи в много страни, сред които Чехия, България, Германия, Люксембург...
Д-р Ваня Велкова е следвала в България и Германия. Живее в Берлин и се занимава с преподавателска дейност. Чуждестранен кореспондент е на български вестници и радио. От години изучава българския фолклор, народни носии и шевици, диалекти и легенди, истории на родове и селища в България. Носии и шевици от нейната колекция са представени в България, Швейцария, Колумбия, Германия. Основател е на Българското училище в Хамбург и един от основателите на Асоциацията на българските училища в чужбина. Носител е на редица отличия, сред които Грамота и медал „Българино, знай своя род и език!“, Грамота от Регионалния исторически музей – Пловдив „За заслуги и принос за съхраняване историческата памет на Пловдив“, „Българка на годината“ – 2016 г.
В рамките на изложбата бе излъчен филмът „Нежна сила“. Това е първото представяне в чужбина на филма за д-р Ваня Велкова. Посредством филма гостите имаха още една чудесна възможност да видят многообразието на българския фолклор и живата ни връзка с родните корени, език и история.
Българската изложба в Берлин допринесе за това да се заговори още веднъж за България, за нашата страна, култура, за древното ни наследство и добродетели... Палитрата от картини, багрите на шевиците и носиите, българският трикольор, питката, баницата, българското вино и музиката съвсем спонтанно приканиха всички гости да се хванат на хоро, да научат стъпките, слънчево да се усмихнат и попитат: „Кога ще бъде следващото събитие, посветено на България?“
Полъхът от България прозвуча в Берлин като приказка, която разхубавява живота ни с красота, ум и сърце; като легенда за златните ръце на българите; като пътуване в изкуството и народното творчество, събрали мъдростта на времето; като песен от  миналото към бъдещето...


Д-р Ваня Велкова
За в. „България СЕГА“, Берлин
Снимки: Авторът


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7