Бащата на Спайдърмен и комикс-компания като юноша печатал некролози и разнасял сандвичи

Начална страница | Личности | Бащата на Спайдърмен и комикс-компания като юноша печатал некролози и разнасял сандвичи
image

Самият Стан Лий бе един от супергероите на нашето съвремие

Създателят на супергероите от "Марвел" Стан Лий почина на 12 ноември в медицински център Сидърс-Синай в Лос Анджелис, малко преди да навърши през декември тази година 96. Звездата му в Алеята на славата бе обсипана с цветя, в знак на почит, обич и признателност към един от най-дръзновените хора на нашата планета.
Стан Лий е бащата на най-смелите комикс-герои, които изпълваха в продължение на десетилетия нашето съзнание с вдъхновението, че можем да им подражаваме - да бъдем доблестни и дръзки като тях. Лий създаде един приказен свят, като паралелен на нашия, в който полетът на фантазията бе безграничен до такава степен, че образите, които създаваше - супергерои и суперзлодеи, сякаш заживяваха свой собствен живот - като реални личности.

Пълното име на този невероятен човек е Стенли Мартин Лийбър. Той бе писател, редактор и публицист, носител на награда "Сатурн" и номиниран за три награди "Хюго". От 2011 г. има звезда на Холивудската алея на славата. От няколко години той страдал от сериозни болести, въпреки че външният му вид будеше възхищение дори у младите.
В последните 10 години Стан Лий се появи на малкия и на големия екран и присъствието му бе наистина завладяващо с енергията на духа му. Зрителите дори не подозираха, че Лий има проблеми със здравето, че се бори с продължителна пневмония и прогресивно отслабване на зрението си.
През миналата година създателят на "Марвел комикс" изгуби своята единствена в живота предана съпруга, към която бил изключително привързан.
Благодарение на Стан Лий през 60-те години на миналия век тръгва шеметният възход на "Марвел", за да стигне до наши дни до авангардните си позиции в издаването на комикси. В сътрудничество с художниците Джак Кърби и Стив Дитко, Лий създава завладяващи истории със супергерои, които вълнуваха и млади и стари.
Комикс-компанията се разрастваше с нови и нови лица: след Спайдърмен се появи мускулестият Хълк, мутантите Екс мен (X-Men), Железния човек (Iron Man), както и Фантастичната четворка (The Fantastic Four).
Стан Лий е роден на 28 декември 1922 г. в Ню Йорк, в семейството на евреи от румънски произход. Баща му Джак е шивач, който едва издържа семейството по времето на Голямата депресия. Малкият Стан предпочита да се откъсва от действителността чрез книгите и филмите, където открива повече красота и героизъм, отколкото в ежедневното битуване.
Вероятно именно тежкото му детство става причина за по-късното му увлечение по изграждането на образите на неговите комикс-герои.
Детството и юношеството на Лий са тежки. Когато семейството се премества да живее в Бронкс, Ню Йорк, той е принуден да спи в едно легло с брат си, а родителите му си поделят един диван. Несгодите го карат да мечтае дръзко за един по-различен свят, в който Доброто винаги побеждава.
Иначе се опитва да подпомага семейството си като започва работа като печатар на некролози за Националния център по туберкулоза. Друг път разнася сандвичи по домовете, или работи като разпоредител на вечерните представления в театрите на Бродуей.
След като завършва гимназия, се включва в театрален проект, и така с бавни стъпки върви към житейското си амплоа, свързано с писането и изкуствата.
На 5 декември 1947 г. се жени за Джоун Клейтън Букок, която почина през юли миналата година. Двамата имат дъщеря Джоун, която е единственият им наследник. Другата им дъщеря, родена през 1953-та, умира малко след раждането си.
Съпругата на Лий - Джоун, е негов верен спътник до смъртта си и го придружава на всички знаменателни събития в професионалния му живот.
Поклон пред паметта на Стан Лий - един от супергероите на нашето време, подарил на няколко поколения зрители герои-примери за подражание и житейска мъдрост.

Еми МАРИЯНСКА
Impressio.bg
за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7