Дейна Първанова стана единствената златна медалистка от Илинойс в академичния тим на САЩ

Начална страница | Личности | Дейна Първанова стана единствената златна медалистка от Илинойс в академичния тим на САЩ
image

Дейна Първанова, студентка в College of DuPage, е един от петдесетте златни медалиста от академичния тим на Щатите, спонсориран от Phi Theta Kappa - Международна организация за отлични студенти и Фондация „Кока-Кола“. Връчването на подобна награда е широко известно като едно от най-престижните отличия за студенти от две годишни колежи. Дейна е единственият златен медалист от щата Илинойс.
Тържественото връчване на медалите се проведе на 11 април в Springfield, IL, където освен златния медал, тя получи още един, както и сертификат за присъединяването й в академичния тим на Илинойс.
Такова признание е резултат не само на академичен успех, но се и базира на активно участие в обществения живота на колежа и общността. Всеки един от хилядите колежи, разпръснати из Америка, избира до двама кандидати, които да го представляват в съревнованието. College of DuPage има близо 30000 студенти и Дейна е един от двамата номинирани.
От общо хиляди студенти в национален мащаб, експерти спонсорирани от Phi Theta Kappa и Фондация „Кока-Кола“, избират студенти с високи академични постижения и интелектуални възможности, съчетани с лидерски качества, които също така извършват и обществено полезна дейност извън класната стая. Първите петдесет студенти в класацията получават златни медали, вторите петдесет – сребърни, а следващите петдесет - бронзови.
Тази година четири студенти от щата Илинойс получиха бронзови медали, други четири - сребърни и само един, Дейна Първанова, беше отличена със златен.
Освен тези престижни отличия, на 17-ти и 18-ти април Дейна получи още две награди. Всяка година катедрата по история в College of DuPage отличава най-добрите исторически анализи направени от студенти. Разработка на сънародничката ни от миналия семестър й донесе първо място. Темата на писмената й работа е: „Новият международен ред“, където тя анализира ерата на неоколониализма и важността за Америка да установи международни правила след Втората световна война.
Другото отличие, което Дейна получи беше на 18-ти април за публикуването на една от писмените й работи в годишното академично издание на колежа ESSAI. Всяка година комисия от преподаватели избира най-добрите 30 писмени разработки препоръчани от професори от всички дисциплини (от класове, изучаващи литература до такива като биология или химия) и ги публикува. Разработката на нашето момиче е отново на историческа тема, този път за „Индустриалната революция“ и представлява анализ, който показва, че именно индустриалната революция е силата, която не само създава новия империализъм в края на 19-ти и началото на 20-ти век, но и дава възможността на империалистическите държави успешно да завземат територии и да печелят от новите колонии. 

Дейна Първанова е родена в България, но едва на 11 месеца пристига със семейството си в Америка. Проговаря на английски и въпреки, че разбира български до 13 годишна възраст отказва да го говори. Запознанството й с американка, владееща български и предстоящо пътуване до България, са мотивация не само да проговори на езика на родителите си, но и да се запише да учи през уикендите в Малко Българско Училище. През 2016 г. тя завършва средно образoвание в американско училище в Naperville, IL и 8-и клас в българското училище. Много се гордее с това, че въпреки, че не е живяла в България, говори езика ни без акцент, както и че благодарение на прекрасния екип от учители на Малко Българско Училище умее да пише и чете съвсем добре.
През есента на 2016 г. отива в College of DuPage, където взема общообразователни класове, изискващи се от университетите. Още с приемането й, тя бива записана в програмата за отлични студенти. Класовете в тази програма са с малко на брой студенти и се водят от най-добрите преподаватели във формата на дискусии и задълбочени анализи, като често срещите им са дори извън стените на колежа. Това й дава възможност да се срещне с изключително интересни личностни и да учи в творческа атмосфера.
Става член на Международната организация за отлични студенти (Phi Theta Kappa). Благодарение на изключително активната й дейност бързо я включват в ръководния състав от студенти на организацията и е натоварена с  отговорността за новосъздаденото Food Pantry, чиято роля е да подпомага финансово затруднени студенти с безплатна храна и основни хигиенни материали. Чрез активна дейност в колежа Дейна успява да намери и убеди доброволци да се включат в каузата. Благодарение на това, работните часове на Food Pantry се увеличават от два и половина на четири пълни работни дни. Така Food Pantry е достъпно до повече нуждаещи се студенти в удобно за тях време.
През месец май Дейна Първанова е на път да се дипломира с отличен успех (GPA 4.0/4.0) и наесен да продължи образованието си в университет. Приета е на няколко места, но още не е решила, къде ще отиде. Желанието й е да завърши счетоводство и един ден да стане експерт счетоводител (Certified Public Accountant (CPA).

Надя Минкова
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7