Mариана Дафчева – „Ококорено чипоносо любопитство към света“

Начална страница | Личности | Mариана Дафчева – „Ококорено чипоносо любопитство към света“
image

За да се придаде душа на една книга, този, който я пише, задължително трябва да остави там и част от своята. Според Мариана Дафчева това е единственият начин те да стигнат до сърцето на читателя и да останат задълго там. Тя е творец, който не спира да се удивлява на заобикалящия я свят и да открива истинските неща в него, да ги преживява, заедно с болката и възторга и да успее да ги облече в думи, поезия, книги...                       
Мариана Дафчева е родена в Асеновград – красиво градче, скътано в подножието на Родопа планина и запазило нещо от онова хубаво отминало време, белязано със спокойствие, строги морални устои и запазени традиции. Завършила е журналистика и ПУП. Има защитени две следдипломни специализации - „Детско-юношеска психология” и „Дефектология”. През 2012 г. й се присъжда званието „Учител на България” в направление ПУОП. Двукратен носител е на почетното звание на МОМН „Неофит Рилски”. Работила е като главен редактор на в. „Вечерник” и репортер във вестниците „Пловдивски новини”, „Глас” и „Асеновградски зов” /1990–1996/. В момента е главен редактор на литературното списание „Нов вечерник” – Асеновград. Инициатор на националния литературен конкурс „Наздравица за любовта”, който от 2013 г. досега пръска искритте на настроение и творчество.       
Днес все по-често в големи и малки градове и населени места се възстановява възрожденската роля на народните читалища. С апостолски дух и устрем тези културни средища продължават да бъдат мястото, откъдето се ражда, съхранява и разпространява българската културна традиция. Мариана Дафчева е Председател на народното читалище в Асеновград „Родолюбие - 1873” и заедно с това успява да работи и за Сдружение „Ново общество” в града, на което е Заместник председател. Член е на Съюза на независимите български писатели.
Автор на пет поетични книги: „Сетива” /1996/, „…И съм само желание” /2006/, „Одраскана луна” /2010/, „Родена съм да бъда волност” /2015/, „Очи за залез” /2017/ и на прозаичните книги „По ръба на дъгата” /2014/ и “Писма от никъде” /2017/.                                       
През 2017 г.печели специална награда за цялостно творчество в Международния литературен конкурс „Изящното перо“ – Чикаго, САЩ, чиито награди бяха обявени на церемония по време на Фестивала на българската култура – Чикаго 2017. А другите награди – те са много, защото цялостното й творчество говори за тях повече от всичко.

С.Г.: Книгите притежават необятна душа, а Вие сте автор на пет поетични книги и на две с проза. Каква е душата на Вашите книги?


М.Д.: Предполагам, че моята, но изнесена пред читателя в различно амплоа, емоция, сакралност. В поезията си съм съкровено лична, защото няма как да облечеш в думи едно чувство, ако то не е твоето изживяно чувство. За прозата бих казала, че там при мен много често личните емоции, спомени и преживяно са носталгично обвързани с паметта на семейството и рода, с разказите на баба, с приказките на татко, със спомените за безгрижни летни ваканции на село. Душата си бих нарекла “ококорено чипоносо любопитство” към света.

С.Г.: Американският поет и журналист Езра Паунд казва, че човек, който чете, е човек, който живее и че книгата трябва да е факел в ръката на човек. Може ли да се нарече така литературното списание „Нов вечерник“ в Асеновград, на което сте Главен редактор?

М.Д.: Надявам се искрено да е такъв факел. Радвам се, че всеки следващ брой набира все повече читатели, че вече се разпространява не само в Асеновград, но из цяла България. Особено съм горда, че се превръща в поле за изява не само на утвърдени, но и на млади творци, което означава, че духовността не е изгубена.

С.Г.: Хората днес, увлечени в материалното,  търсят ли стойностната литература?

М.Д.: Да, търсят я. Наблюдавам как случайни хора, именно защото книгите в България са скъпи, се редят на опашка при разпродажби и промоции на издателства. Купуват се не просто книги, а конкретни автори. Залата, по време на премиерите на книгите ми, винаги е пълна. И не само с приятели. Идват хора, които не ме познават, но са чели мои творби в социалните мрежи, или в литературни издания.

С.Г.: Когато аз започнах да пиша ме съветваха да не пиша с перото си, а със сърцето си. Как е при Вас?

М.Д.: Аз пиша със сърце и душа. Историите на моите герои преживявам, сякаш са мои лични - плачем заедно, смеем се, вълнуваме се. Никога не зная как ще завърши една история. Оставям случайността и събитията сами да ме отведат до края и понякога той е учудващ за мен самата.

С.Г.: Знаем историческата роля на читалищата за запазване на българския дух. Какво е  мястото на НЧ „Родолюбие-1873“ в културния живот на Асеновград, на което сте председател?

М.Д.: Читалището е най-старото в Общината. Тази година ние ще отбележим 145 години от създаването му - една внушителна годишнина за духовността и просветлението. Дейността ни е богата. Има самодейни състави - автентичен фолклор - пеене и танцуване, школи по балет, изобразително и приложно изкуство, пиано и китара, чужди езици.  В момента сме в процес на организация на школа по оперно пеене. Към читалището има театрално студио за възрастни и деца, които представят постановки не само в Асеновград, но и на международни театрални фестивали. На читалищната сцена са направили своите първи стъпки много известни в миналото и сега български артисти, певци, художници и писатели.
И естествено не мога да отмина личната ми гордост - литературното студио “Родолюбие”, в което участват близо 25 поети и писатели от града. Тази година като подсекция към него сформирахме клуб “Млад журналист”, в който участват младежи до 15 години.

С.Г.: Инициатор сте на националния литературен конкурс „Наздравица за любовта“, който продължава вече пета година. Разкажете нещо за искрите на шампанското, наградите и настроението, за вечната и неостаряваща тема за любовта.

М.Д.: Идеята се роди съвсем спонтанно, след едно мое награждаване в националния литературен конкурс „Мара Белчева“. Празниците на виното в Асеновград се честват изключително пищно и тържествено. Липсваше им единствено онази щипка меродия, наречена “любов”.

С.Г.: Последната Ви книга с проза е озаглавена „Писма от никъде“. Заглавието е интересно, какво е неговото послание?

М.Д.: То е изписано на гърба на книгата:
“Като дете вярвах, че приказките се прибират старателно в специална торба и винаги, когато ти е потребно, можеш да бръкнеш в нея и да си уловиш някоя. Бях убедена, че най-интересните и красиви истории тежат и задължително са на дъното на торбата. Затова, когато вечер баща ми се готвеше да ми разкаже поредната история, все го молех да бърка по-надълбоко в торбата. Докъде?! Може би до обратната страна на зримото?! Днес си имам пощенска кутия. Там са ми писмата с истории за никъде. Всъщност те са точно за тук и сега. Защото, “Имало едно време” е нашето време. Да отворим плика...”

С.Г.: През 2012 г. Ви е присъдено званието „Учител на България“. Как съвременната литература възпитава подрастващите?

М.Д.: Литературата е онзи феномен, който формира ценностната система на човек, оформя неговия мироглед, отношение към естетически и морални понятия като добро и недобро. Литературната творба е музика, която се прокрадва в ума на четящия като мелодия, облечена в срички, подредени в думи, създаващи мерена или немерена реч. Но тя е и рисунък, който съзнанието твори в ярки или пастелни палитри, емоция, проблематичен казус, който те учи да мислиш, мъдрост... и още, и още...

С.Г.: Каква беше за Вас изминалата 2017 г. в личен и творчески план?

М.Д.: Успешна е точната дума. Във всяко едно начинание.

С.Г.: Какво ще пожелаете на читателите на в. „България СЕГА“?

М.Д.: Много здраве, късмет и благополучие, щипка любов в пенлива наздравица и една вълнуваща приказка.

Снежана Галчева –
Председател на Салон за
Българска култура и духовност – Чикаго
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7