На 55 години почина строителния магнат Стефан Шарлопов

Начална страница | Личности | На 55 години почина строителния магнат Стефан Шарлопов
image

Известният бизнесмен Стефан Шарлопов почина в съня си в нощта срещу понеделник.
Той е роден е на 14 октомври 1962 г. в Бургас. Създател и собственик на първата частна хотелска верига в България - "Шарлопов хотелс" обединяваща шест хотела в България и един в Германия.
Бил е член на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, Съюза на българската туристическа индустрия, Българска хотелиерска и ресторантьорска организация (БХРА), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Германо-българската индустриално-търговска камара, Сдружения на хотелиерите и ресторантьорите в Сандански, Девин и ВеликоТърново.
55-годишният Стефан Шарлопов е един от учредителите на Национално движение "Българско наследство". Той също така бе председател на Българския съюз по балнеология и СПА. Един от последните му проекти бе комплекс "Созополис", който е замислен като реплика на стария град Созопол с неговата уникална архитектура и стил.
Стефан Шарлопов има пет деца, като дъщеря му Ева Шарлопова-Гергинова е изпълнителен директор на "Шарлопов Груп".
Ето какво сподели десетократната световна шампионка и два пъти европейска шампионка в професионалния бокс Дейзи Ланг от Лос Анджелис специално за в.“България СЕГА“:

Какво почувства, когато получи тъжната вест?

Много ми е мъчно, трудно ми е да сдържам сълзите си и все още не мога да осъзная факта, че изгубихме един голям и достоен българин, верен приятел и брат, който за мен бе като семейство. Моите най-искрени и дълбоки съболезнования за цялата му фамилия, която също много обичам.

Кога се срещнахте за първи път?

Беше на изложението в Кьолн, дни преди да спечеля световната титла с канадката Кати Уилямс. Тогава се разхождахме с мениджъра ми и Стефан Шарлопов беше представител на фирмата “Royal cake”, като притежаваше щанд там. По-късно бях рекламно лице в телевизионна реклама на едно от въпросните изделия.

Кои са най-ярките ти спомени за него?

Никога няма да забравя мига, в който Стефан дойде да ме подкрепи, като българин, на боксовия мач с Кати Уилямс в Дуисбург, Германия. Това беше много важен и в същото време тежък момент за мен. Тогава мениджъра ми беше болен от пневмония и не можеше да присъства, понеже беше в болницата. Самият мач беше „предварително уреден“, продаден, и аз трябваше да загубя, тъй като тогава не бях утвърдена като боксьор на Universum. С това искаха да ме отстранят от федерацията.
Кати беше силен и обигран противник, а аз нямах толкова опит, а липсваха и близките ми около мен, за да ме подкрепят – всичко беше срещу мен. Молих се на Господ в кабинката преди мача и си повтарях „Сега ще ви покажа какво означава българска кръв…“ Стефан ми вдъхна много сила, оптимизъм и чувството, че не съм съвсем сама в този труден момент.
Концентрирах се максимално и свалих противничката в 5-я рунд (с нокаут). С победата по точки и тази срещу Кати се утвърдих и ме приеха с договор в Universum Box-Promotion.
Друг важен момент в живота ми беше когато Стефан специално си взе билет, 6 месеца по-късно до Дюселдорф, за да ме убеди да се върна в България и да изпълня патриотичния си дълг. Каза ми: „Не може в цял свят да се знаят успехите ти, а в България по-голямата част от хората да не са чували за теб.“ Бях се отказала от родината, понеже нямах никаква подкрепа от нея, само разочарования. Бяха трудни времена, но след 8 часов разговор Стефан успя да ме разубеди и така 2001 г. бях по всички медии. Той лично организира пресконференция в страната ни.

Какъв беше той като бизнесмен и човек?

Стефан Шарлопов беше голям човек, истински патриот, който добре познаваше историята ни и ценеше всичко родно. Човек с голямо сърце и душа, който се раздаваше за своите приятели и винаги ги подкрепяше. Човек, който държеше на семейството си и обичаше безкрайно жена си и децата си. Той беше успял бизнесмен! По стечение на обстоятелствата присъствах на не един от работните му процеси, когато хотелите му бяха все още подобие на бараки, но с минерална вода, преди да направи магията си. Винаги се снимахме на обектите и той ми казваше какъв план има за тази пустош, с който да помогне за възстановяването на много болни хора. Аз също често съм била посетител на хотелите му, за да се възстановявам между състезанията.
Стефан беше щедър и е направил много дарения за бедни хора и е възобновил редица църкви.


Казват че бил в добро здраве и е водил здравословен начин на живот?

Да, той обичаше да спортува.

Кога се видяхте за последно?

През изминалия декември, малко преди Коледа. Тогава се срещнахме с него, жена му и прекрасните деца – всички ги обичам страшно много.

Ако би имала възможност да се сбогуваш с него, какво би му казала?

Брат ми, обичам те! Винаги съм и винаги ще те обичам, както теб така и твоето семейство! Благодаря ти за всичко! Почивай в мир! Вече ни липсваш!

Светлозар Момчилов
в. „България СЕГА“

 

 

 

 

 

 


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7