500 години от Реформацията и ехото й в София, край Черно море и в Чикаго...

Начална страница | Личности | 500 години от Реформацията и ехото й в София, край Черно море и в Чикаго...
image
Потомците на Макгахан и Михаил Томов на среща с президента Радев

На 31 октомври, 1517 г. Мартин Лутер извършва невиждан и дори немислим протест за тогавашното време: той заковава на вратата на градския катедрален храм във Витенберг своите 95 протеста срещу небиблейските учения и практики, повели към гибел морала и самото съществуване на Западната църква. С това той поставя началото на Реформацията - движение имащо за цел да върне християнството към Истината на Божието слово, изграждаща духовните си принципи изцяло върху учението на Христос и Неговото благовестие. Така се зараждат корените на Протестантството.
Точно 500 години от споменатия ден - на 31 октомври 2017 г. световните чествания отбелязващи това събитие достигнаха своя връх. В България над 3 000 души дойдоха в Тържествената зала на Националния дворец на културата за тържественото честване под егидата на Обединените евангелски църкви в България, Столичната община и др.
В тази грандиозна, паметна вечер на българската и световна духовност беше поканен добре познатият и в Чикаго, и в САЩ, наш сънародник г-н Михаил Томов, комуто лично и като президент на обществената фондация "Ние, българите по света", дължим прекрасния бронзов паметник на Васил Левски пред Българската Православна Църква "Свети Иван Рилски - Чудотворец"  в Чикаго.
- Нали не ще лишите Вашите чикагски и американски "фенове" /ако позволите да ги именувам така/ от един малък наш разговор върху страниците на "България СЕГА"? - задавам първия си въпрос
  - Усещам се и аз обзет от леко пристрастие към този български град в Америка, - но с добра воля всичко се постига. Удържам равновесието - отговаря Томов. - Вечерта беше изцяло достолепна, сътворена от начало до край от Божия Дух и Вярата, които бяха сред нас и ни направиха щастливи. Започнахме с приветствие и молитва от председателя на Обединените Евангелски Църкви д-р Румен Борджиев. Приветствие поднесе председателят на Националния съвет на религиозните общности в България проф. Крикорян. Видяхме и филм, посветен на юбилейната годишнина на Реформацията. Д-р Даниел Топалски говори за „Петте принципа на Реформацията". С особен интерес се посрещна словото на Паруш Парушев, който представи съвместно постигнатите резултати, заедно с гл.ас. Таня Петрова, в труда им „Протестантството в България и българските земи". Известна е и високо оценена помощта на протестантските пастори д-р Лонг и д-р Ригс. Д-р Ригс заедно с Неофит Рилски превеждат Новия завет в 1840 г. Петко Р. Славейксов, д-р Лонг и д-р Ригс и Христодул Сейчанов превеждат Библията на български през 1871 г. /"Славейковото издание"/.
Протестантските пастори вземат дейно участие в Българското възраждане. Те създават модерните методи на българската образователна структура. Създават първите български евангелистки църкви. Участват в Освободителното движение. Елитът на новата българска държава се създава в Роберт колеж, чийто първи директор е д-р Лонг. Откриват първите протестантски училища в България.
- Кое е най-важното достояние за България и в световен мащаб от Реформацията?
- Най-важното достояние за всеки човек е свободният достъп до християнското учение, до Библията, създаването на лична връзка с Бог чрез Иисус Христос и дарбата за собствено разбиране на Свещеното Писание. Всичко това съживи духовния живот на милиони вярващи. То "реформира" и икономическата мисъл, стана огромен катализатор в духовния ръст на човечеството.
- По Черноморието Ви познават като един от съвременните строители със свой почерк. Построили сте жилищни сгради, стопански и индустриални обекти, обществени площи... В последно време - и някои уникални църкви, паметника на Свети Георги в Поморие и др.
- Благодаря на Бога, че ми дава достатъчно дух и сили да го върша! В последните две години градих църквата "Мир с Бога" в Поморие и "Вeтил" в Несебър. Сега съм в процес на завършване импозантната и впечатляваща със своя силует, виждаща се отдалеч, църква в ромския квартал на Поморие. Имам постоянното и всеотдайно съдействие на вярващите, които ще я посещават.
- В средата на тази година станахме свидетели на едно уникалното пътешествие... По историческите бойни полета от времето на Руско-турската освободителна война, преминаха 14 американци - правнуци на военния кореспондент Макгахан, които Вие лично поканихте и организирахте.  Неговият подвиг е приравняван към този на руските войски и генерали  - освободители. Изобличителните му статии за зверствата на поробителите променят общественото и политическо пространство в Европа, от което последва Освобождението на България. Как се развива идеята да се постави паметник на Макгахан в Чикаго, редом с този на Левски?
Евангелска църква "Мир с Бога" – Поморие- Паметникът може да бъде поставен за 140-годишнината от неговата гибел. Тук е моментът да поканя всички родолюбиви българи, които искат да вземат участие в това благородно дело - както финансово, така и организационно. Остава само родолюбивият пламък да припламне и да се развие и реализира. Появи се и друга идея. София лансира идеята бюст-паметникът на Макгахан да се постави в началото на бул. "Макгахан" пред читалище "Иван Вазов". Така или иначе - ще се радвам това да стане общо дело на българите. Предстои и реализирането на документален филм за Макгахан - копродукция на Българата Национална Телевизия и Филмови студия на щата Охайо. Предстои ми скоро и ново посещение в САЩ, при което се надявам да се уточнят и предприемат следващите стъпки.
- И накрая - има ли нещо интересно, за което забравих да повдигна въпрос?
-Има! Искам да поздравя чрез "България СЕГА", вестник на българите от САЩ, но и за нашите сънародници, живеещи в Канада, с тяхната придобивка -  паметника на Васил Левски! И особено приветствам нашия именит сънародник Игнат Канев, с чиято голяма заслуга е той беше поставен в Брамптън - Канада. С него сме далече един от друг, но имаме сходни черти и идеи, които правим реални - според възможностите си. Като строител очаквам с нетърпение да видя неговото строителство и лично да се запознаем.

Интервю  с МИХАИЛ ТОМОВ, президент на обществената фондация "НИЕ, БЪЛГАРИТЕ ПО СВЕТА"
Климент Величков, в. "България СЕГА", Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7